Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Rotterdam
Zuid-Holland

Plein 1940

De Verwoeste Stad

Ook: Stad zonder Hart
Ossip Zadkine
1951/53

Rotterdam -  De Verwoeste Stad   Rotterdam -  De Verwoeste Stad

Beschrijving

Beeld van een menselijk figuur met een groot gat in zijn lichaam en die zijn handen ten hemel heft.

Opschriften

de verwoeste stad
ossip zadkine 1890-1967

in 1953 aangeboden aan
rotterdam, evenals wij
in de oorlog 1940-1945
in het hart getroffen
de bijenkorf

Gesigneerd

Gesigneerd: O. ZADKINE / 1951
De tekstplaat is gesigneerd: Studio Verbon

Kunstenaar

Opmerkingen

De Verwoeste Stad is het bekende beeld en Rijksmonument dat Ossip Zadkine maakte naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het is op 15 mei 1953 onthuld en bevindt zich op het Plein 1940, aan de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum in Rotterdam.

Naar verluidt kreeg Zadkine de inspiratie voor het beeld De Verwoeste Stad toen hij vanuit Parijs onderweg was naar zijn vriend, de arts Hendrik Wiegersma in het Nederlandse Deurne. Toen de trein over het luchtspoor door Rotterdam reed zag hij het weggevaagde centrum van de stad.

Het beeld is van brons en stelt een man voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij het bombardement. Het beeld wil de vernietiging van de stad door de Duitsers in herinnering brengen. Zelf zei de kunstenaar over deze uiterst expressieve sculptuur:

"... De menselijke pijn bewaren, die veroorzaakt werd aan een stad, die alleen maar het verlangen had te leven en zich uit te breiden als een woud, bij de goddelijke genade. Een angstkreet voor de onmenselijke wreedheid (...) En ook een les voor de toekomst, voor de dageraden van diegenen die jonger zijn dan wij ..."

Rotterdam kreeg het beeld cadeau van de directie van de Bijenkorf en werd op die dag overgedragen aan toenmalig burgemeester Van Walsum. De Bijenkorf had in de oorlog veel van zijn joodse medewerkers verloren. Ze wilden daarop echter niet de nadruk leggen, want het beeld moest het leed van de hele stad verbeelden. Om geen indruk van commerciële motieven voor deze schenking te wekken, was de gift oorsprinkelijk anoniem. Pas 25 jaar na de onthulling is de schenker bekend gemaakt door het aanbrengen van een plaquette op de sokkel.

Oude ansichtkaart(en)


Klik op een kaart voor vergroting.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie N.B. 51°55'3" - O.L. 4°28'58" (Satellietfoto: Google Maps)

Objectcode: ZH58bl; Opgenomen: 12 juni 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.