Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Rotterdam
Zuid-Holland

Blaak

Ode aan Marten Toonder

Marten Toonder
Rotterdam 1912 - Laren 2005
belangrijk Nederlands stripauteur. Hij kreeg grote bekendheid als schrijver en tekenaar van Heer Bommel en Tom Poes.
(Wikipedia)
De Artoonisten
2002

Rotterdam -  Ode aan Marten Toonder   Rotterdam -  Ode aan Marten Toonder

Beschrijving

Barokke bank waar vier bekende figuren uit de Toonder strips op tronen: markies De Cantecler, burgemeester Dickerdack, professor Sickbock en de schilder Terpen Tijn. Hier bovenuit torent een grote obelisk, aan vier zijden verlucht met reliëfs vol symbolen van filosofie, politiek, economie en wetenschap. Ook staat hier de naam van het monument:
Ode
aan
Marten
Toonder

De obelisk wordt bekroond door kwasten, het symbool van de kunstenaar, een wereldbol, symbool van het universum van Bommel en Tom Poes, personificatie van de Rede.

In 2002 wilde de gemeente Rotterdam Marten Toonder, die 90 jaar eerder in die stad geboren was, eren. Een van de onderdelen was een opdracht aan een kunstenaar om de geest die spreekt uit het werk van Marten Toonder te vertalen naar een kunstwerk. Voorgesteld wordt om dit werk te plaatsen in de directe omgeving van de Centrale Bibliotheek en te onthullen op 2 mei 2002, de dag dat Marten Toonder 90 jaar wordt.

Kunstenaar

Reacties

Datum:
Naam: Anne-Marie
Bericht: 6 mei 2017 2 mei 2017 werd het beeld na een renovatiebeurt terug geplaatst op enkele meters van zijn oorspronkelijke plek. Als primeur werd toen een dichtregel onthult, een langgekoesterde wens van de Artoonisten. - Zwarte stenen, als overblijfsel van een decadent verleden, tegen marmer blanke heden, waar de stille tranen wenen, van de bevrijde geest. Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie N.B. 51°55'11" - O.L. 4°29'18" (Satellietfoto: Google Maps)

Objectcode: ZH58ad; Opgenomen: 16 april 2006
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel Stichting Grensovergang
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.