Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Rijswijk
Zuid-Holland

Prinses Beatrixlaan
('In de Bogaard')

Schotse Hooglanders

Joris Baudoin
2000

Rijswijk -  Schotse Hooglanders   Rijswijk -  Schotse Hooglanders

Beschrijving

Vijf betonnen hooglanders in diverse houdingen op een schuin grasdak van het winkelcentrum.

Informatiebord

Een aluminium bord op ooghoogte bevat een tekening van de hooglanders, die genummerd zijn, en de tekst:

de hooglanders
1. de grazer
2. de herkauwende
3. de onverschillige
4. de oplettende
5. overstekend wild
aangeboden door de dbn groep aan de gemeente rijswijk
       21 september 2000

Op dit bord staat de signering van de kunstenaar "Joris Baudoin".

Kunstenaar

Opmerkingen

Toelichting van de kunstenaar:
Gekozen is toch voor koeien. Koeien en automobilisten, koeien en winkelpubliek, dat gaat goed samen. Ze wennen aan elkaar. Schotse Hooglanders zijn koeien die de laatste decennia in Nederland worden gehouden als grazers in natuurgebieden, zodat de begroeiing open en divers blijft.

Het grasdak van het winkelcentrum is, net als het gebruik van Hooglanders, een eigentijdse toepassing van oude middelen. De Hooglanders passen bij uitstek op het dak, zowel praktisch (zij nemen genoegen met de lage begroeiing) als gevoelsmatig.

De beeldengroep staat op zichzelf. Een herkenbaar punt in Rijswijk, in Nederland. Net zoals de Fries-Hollandse koeien in Eemnes, de schapen in Zaltbommel, en de Groninger blaarkop en Lakenvelder in Leiderdorp bakens in de omgeving zijn.

Voor Rijswijk mag het anders zijn dan Hollandse koeien of schapen op een rotonde. Er wordt hier meer aandacht aan de situatie zelf besteed. Het grasdak roept associaties op met een dijk. De dijk, een oer-Nederlands begrip, die hier een andere functie heeft dan het weerhouden van hoogwater, wordt bekroond met een groep Schotse Hooglanders. Langharige 'ruige' koeien die quasi willekeurig op de dijk gesitueerd hun maaltje zoeken of liggen te herkauwen.

...

Het vijftal is als volgt ingedeeld. Drie bovenop de dijk. De eerste kijkt wat onverschillig in het rond. De tweede graast en staat een beetje schuin naar beneden. De derde let op het publiek, hij staat naar boven gericht en staart naar de mensen die op de stoep lopen. Twee bevinden zich halverwege de dijkhoogte. Eéntje ligt te herkauwen naast de stoep en de laatste loopt de dijk af en kijkt op, recht naar het tegemoetkomend verkeer, alsof zij over wil steken.

Reacties

Reageer op dit beeld

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°2'10" - O.L. 4°18'53")

Objectcode: ZH57ap; Opgenomen: 5 juli 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.