Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Rijsoord
gem. Ridderkerk (Zuid-Holland)

Rijksstraatweg 101  

H.G. Winkelman

Henri Gerard Winkelman (Maastricht, 17 augustus 1876 - Soesterberg, 27 december 1952), de Nederlandse opperbevelhebber ten tijde van de Duitse invasie in 1940.
(Wikipedia)
Marian Gobius
1973 (2002)

Rijsoord -  H.G. Winkelman   Rijsoord -  H.G. Winkelman

Beschrijving

Borstbeeld op voetstuk. De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal C.J.M. de Veer onthulde op 15 mei 2002 dit borstbeeld, waarna met een kranslegging de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 herdacht.
Op 15 mei 1940 ondertekende de toenmalige Opperbevelhebber van Land- en Zeemacht generaal Winkelman, in de voormalige christelijke lagere school, de capitulatie van Nederland. Bij de plechtigheden in Ridderkerk waren ondermeer generaal Prins, generaal Noordzij, kamerlid Van Ardenne-van der Hoeven en een kleindochter van generaal Winkelman aanwezig.
Het borstbeeld van generaal Winkelman was in 1973 bij de Generaal Winkelman-kazernen in Vierhouten onthuld door de minister van Defensie. Na sluiting van deze kazerne in 1993 werd de school in Rijsoord een goede bestemming gevonden voor het borstbeeld.
In het najaar van 2006 wordt de "Legerplaats Harskamp" omgedoopt in "Generaal Winkelmankazerne". Omdat men voor deze kazerne het borstbeeld wilde plaatsen werd dat uit Rijsoord teruggehaald.
Het huidige borstbeeld in Rijsoord is dan ook een replica.

In het schoolgebouw is thans een museum gevestigd. Het lokaal waarin de capitulatie plaatshad is geheel gereconstrueerd met gelijkende poppen in originele uniformen. Verder is er een uitgebreid overzicht van oorlogshandelingen uit de meidagen, kranten, foto's etc.
Bij het bijhorende planetarium staan diverse bronzen borstbeelden van geleerden. Deze zijn vanaf de openbare weg niet te zien.

Opschriften

generaal
h.g. winkelman

Gesigneerd: gobius

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°51'3" - O.L. 4°35'40")

Objectcode: ZH55aa; Opgenomen: 24 juni 2006  / gewijzigd: 3 april 2011
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt