Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Nootdorp
gem. Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland)

Veenweg 36
(St. Bartholomeuskerk)

O.L. Vrouw van Banneux

De moeder van Jezus, de grondlegger van het christendom; zij wordt vaak afgebeeld met Jezuskind en/of met een slang (symbool van het kwaad), die zij onder haar voeten vertrapt
(Wikipedia)
Gerard Dupon
1954

Nootdorp -  O.L. Vrouw van Banneux   Nootdorp -  O.L. Vrouw van Banneux

Beschrijving

Beeld van Maria met rozenkrans, met roos op de ene zichtbare voet en staande op een blauwe globe. Het beeld is gehouwen uit Belgisch hardsteen, en dateert uit 1954. Toen het beeld de Vierge des Pauvres ("Maagd van de Armen") op het voorplein werd opgesteld, gebeurde dat met veel pracht en praal onder een grote publieke belangstelling.

Kunstenaar

Reacties

Datum: 23-7-2020
Naam: Jean-Marie Van Nieuwenhove
Bericht: De beeldhouwer zou Gerard Dupon moeten zijn. Woonde en werkte destijds te 8000 Brugge (België) Krom Genthof nr 6. Op het ogenblik van constructie had hij het patent op het Banneux beeldje. Het patent werd later overgedragen aan de kloostergemeenschap in Banneux. Normaal moet aan de achterzijde van het beeld de initialen van de"beeldhouwer "GD" staan of een melding "G Dupon" of ook soms gewoon "Brugge". Verschillende beelden hebben echter het initiaal of merkteken verloren door de weersomstandigheden of herstellingen. Er zijn veel beelden van Banneux in omloop. De beeldhouwer was vooral gespecialiseerd in kerkbeelden van verschillende heiligen die je in verschillende plaatsen kunt aantreffen. Ik kan U deze informatie bezorgen als echtgenoot van de kleindochter van Gerard Dupon.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°3'1" - O.L. 4°23'31")

Objectcode: ZH53bi; Opgenomen: 18 juli 2010  / gewijzigd: 25 juli 2020
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.