Nederland |
Mens & Dier in Steen & Brons |
Zoek op deze site:
|
Leiden Zuid-Holland Rapenburg |
De GijselaarbankJhr. mr. dr. Nicolaas Charles de GijselaarGorinchem 1865 - Wassenaar 1937 Burgemeester van Leiden, 1910-1927. (Wikipedia) |
Willem Brouwer
1920 |
Zitbank gemaakt van baksteen en terracotta, met op de rugleuning te tekst:
Beschrijving uit het Algemeen Handelsblad, 23 april 1920:
Om het monument in overeenstemming te brengen met de 18e eeuwsdie omgeving van het Rapenburg en er iets zuiver Hollandsch aan te geven, is als materiaal gebruikt baksteen met terra cotta en niet natuursteen. De bouw vormt een geheel van horizontale en verticale contrasten. In de eerste plaats heeft men de bank met zitvlak, onderstuk en rugleuning van terra cotta-blokken (...). Achter de ibank is een groote steenen bloemenbak aangebracht waarin nu reeds de kinderen der lente prijken. De zijstukken zijn overdekt door een schuin afloopend afdakje van roode sierpannen. Onder dit afdakje bevinden zich twee roode glazen in terra cotta steenen. Daarachter is een tweetal electrische lichten geplaatst, zoodat bij avond het kunstwerk is verlicht. Aan de binnenzijde zijn twee stukken beeldhouwwerk aangebracht, waarmede de tijd, waaraan deze bank herinnert, wordt gesymboliseerd. Aan de linkerzijde een treurende figuur, "De Rouw" voorstellend. Rechts bevindt zich een ander opgewekter figuur, "De Herleving" uitbeeldend.Toegevoegd moet nog worden dat bij de allegorische figuren ook de jaartallen 1914 en 1919 zijn geschreven.
De bank is gebouwd ter ere van Nicolaas Charles de Gijselaar, die tussen 1910 en 1927 burgemeester van Leiden was en tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) tekorten aan voedsel, kleding en brandstoffen trachtte te verminderen en deze goederen eerlijk te verdelen. De onthulling vond plaats op 23 april 1920.
De bakstenen delen zijn in 1985 grotendeels vernieuwd en bij de grote restauratie in 2016 is het keramiek vervangen door replicas.
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.