Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Leiden
Zuid-Holland

Rembrandtplaats

De Jonge Rembrandt

Rembrandt Harmensz. van Rijn
Leiden 1606 - Amsterdam 1669
kunstschilder, wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste Nederlandse schilder van de 17e eeuw
(Wikipedia)
Stephan Balkenhol
2006

Leiden -  De Jonge Rembrandt   Leiden -  De Jonge Rembrandt

Beschrijving

Het monument omvat het de gehele Rembrandtplaats (voorheen Weddesteegplein). In het midden is een cirkelvormige heuvel die van groen voorzien is. Boven op de heuvel staan op een plateau een jonge mansfiguur en een schildersezel. Deze compositie is geïnspireerd op het zelfportret van Rembrandt in zijn Leidse atelier uit 1629 (collectie in Boston). De man draagt hedendaagse kleding, maar heeft een 17de-eeuwse witte kraag en lijkt in zijn gezicht een beetje op de jonge Rembrandt. Hij kijkt naar de schildersezel met daarop een reliëf van een zelfportret van Rembrandt. Aan de blinde muur schuin tegenover hem hangt een tweede zelfportret van Rembrandt, in keramiek. Aan de randen van het plein is een rij leilinden geplaatst, die het plein een besloten karakter geven.

Persbericht: Opening Rembrandtplaats en Rembrandtpark
Op donderdag 27 april 2006 zijn in Leiden de volledig heringerichte Rembrandtplaats en het aangrenzende Rembrandtpark officieel geopend. Tegelijkertijd vond de onthulling plaats van een beeldengroep, gemaakt door de internationaal bekende kunstenaar Stephan Balkenhol.
Rembrandt werd 400 jaar geleden aan de Weddesteeg geboren. Het nabij gelegen Schildersplaats, in de volksmond Weddesteegplein, heeft de afgelopen maanden een metamorfose ondergaan en wordt als eerbetoon aan de wereldberoemde schilder deze dag officieel omgedoopt tot Rembrandtplaats.
In het kader van het herdenkingsjaar Rembrandt 400 heeft de Gemeente Leiden in samenwerking met het Stedelijk Museum De Lakenhal in 2005 een kunstopdracht uitgeschreven voor de herinrichting van het plein. Na een uitgebreide procedure is uit vijf schetsontwerpen het voorstel van de internationaal bekende kunstenaar Stephan Balkenhol gekozen. Hij heeft een bijzondere beeldengroep ontworpen met Rembrandt letterlijk op een voetstuk.
Balkenhols ontwerp is een hedendaags beeld met subtiele verwijzingen naar de zeventiende eeuw. Het beeld geeft het hart van de Rembrandtplaats een nieuwe en intieme uitstraling, wat een breed (internationaal) publiek zal aanspreken. Het gebruik van natuurlijke elementen en gravel verwijst naar de (voormalig) landelijke uitstraling van de locatie en sluit goed aan op de herinrichting van het daarachter liggende Rembrandtpark.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°9'38" - O.L. 4°28'55")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: ZH33af; Opgenomen: 26 augustus 2007
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.