Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Den Haag
Zuid-Holland

George Maduroplein

De Held van Haarlem ('Hans Brinker')

Abusievelijk gezien als de naam van het legendarische naamloze jongetje dat een overstroming voorkwam door zijn vinger in een gat in de dijk stoppen. In Amerika vaak Peter van Haarlem genoemd
onbekende maker
1999

Den Haag -  De Held van Haarlem ('Hans Brinker')   Den Haag -  De Held van Haarlem ('Hans Brinker')

Beschrijving

Beeld van een jongen op klompen en in boerenkiel die tegen een dijk aan staat en een gat met zijn vinger dichthoudt.
Het beeld, of een eerdere versie, is op 30 juni 1999 onthuld door Cynthia P. Schneider, ambassadeur van de Verenigde Staten, en Nils de Mooij, burgemeester van Madurodam.

Kunstenaar

Den Haag - De Held van Haarlem ('Hans Brinker')

De Held van Haarlem

De naamloze Held van Haarlem is een jongetje dat een overstroming voorkwam door zijn vinger in een gat in de dijk stoppen. Dit verhaal is gebaseerd op een vroeg-19de-eeuwse Franse anecdote, die voor het eerst gedrukt is in 1821. Twee Franse schrijvers hebben het verwerkt in een verhaal voor kinderen: Léon Gozlan in 1839 met 'Le petit Hollandais' en Eugénie Foa (geb. Rodriguès-Henriques, 1796-1852) met 'Le petit éclusier', dat in 1848 gepubliceerd in Les soirées du vieux chàteau. Gozlans verhaal is vergeten, maar dat van Foa in 1850 in het Engels vertaald en verscheen daarna in tientallen bewerkingen, vooral in de Verenigde Staten. Een van de bekendere versie is de navertelling er van in Hans Brinker or The Silver Skates (1866) van de Amerikaanse schrijfster Mary Mapes Dodge (1831-1905). In dit boek, dat een tamelijk ingewikkelde verhaallijn heeft, komt een Engelse jongen voor die in Nederland logeert. Een van de hoofdstukken beschrijft zijn belevenissen in Nederland en tegelijk wat er gebeurt met zijn broertje en zusje in Engeland. Die zitten op school, waar uit een leesboek het verhaal van de Held van Haarlem voorgelezen wordt. Vooral in Nederland wordt vaak gedacht dat Hans Brinker zelf de Held van Haarlem was, maar dat is niet juist. Een tweede in Amerika bekende navertelling is het gedicht 'The Leak in the Dyke' van Phoebe Cary uit 1868. Cary gaf de jongen een naam: Peter. In Amerika wordt hij daarom vaak 'Peter van Haarlem' genoemd.

Het is geen oud Nederlands volksverhaal. In Nederland is het pas bekend geworden in de vertaling van Dodge's boek door P.J. Andriessen uit 1867. In 1954 herschreef de Nederlandse schrijfster Margreet Bruijn nogmaals het oude verhaal als Hannes Brinker, of De zilveren schaatsen. Zij laat het verhaal in Spaarndam spelen, ongetwijfeld vanwege het standbeeld dat er in 1950 is neergezet. Het wordt ook vermeld in Volksverhalen uit Noord- en Zuid-Holland (1980) van Bert Sliggers. Daar is het achtjarige sluiswachterszoontje niet anoniem, maar heet hij 'Hansie Brinkers' en redt hij niet Haarlem, maar Spaarndam. Sliggers geeft aan dat dit verhaal teruggaat op Dodge en noemt het een 'zelfverzonnen sage'.

De meeste Amerikanen kennen deze zogenaamde Hollandse legende en Amerikaanse toeristen verlieten vroeger Nederland teleurgesteld omdat geen enkele Hollander de dijk aan kon wijzen waar de Held van Haarlem het land gered had. Om de Amerikaanse toeristen te plezieren heeft het Nederlandse Bureau voor Vreemdelingenverkeer in 1950 een standbeeld van de Held van Haarlem in Spaarndam geplaatst, dat eigenlijk Monument 'Peter' heette, maar tegenwoordig Hans Brinker genoemd wordt.

Sinds 1962 is er ook een standbeeld van de Held van Haarlem in Harlingen, zijn beeldje is ook een van de SprookjesBeelden aan zee van Tom Otterness in Scheveningen. Twee beelden staan er in Madurodam, een daarvan is een kleine replica van het beeld in Spaarndam (foto's vind je hier), de ander staat tegen een dijk en is vanaf de openbare weg te zien klik hier). In het Dutch village in Holland, Michigan, staan een beeld met de naam 'Pieter and the Dijk - the Boy Who Saved Holland' (hier een foto).

Bronnen en informatie

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°5'56" - O.L. 4°17'56")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: ZH15tn; Opgenomen: 6 mei 2020
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.