Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Den Haag
Zuid-Holland

Strandweg

SprookjesBeelden aan zee

Tom Otterness
2004/2012

Den Haag - SprookjesBeelden aan zee   Den Haag - SprookjesBeelden aan zee

Beschrijving

23 cartooneske beelden in 18 groepen, geïnspireerd door wereldberoemde sprookjes en zeelegendes. De beeldhouwer maakte wel een vrije interpretatie van de sprookjes, waardoor de afgebeelde situatie soms niet in het betreffende verhaal voorkomt. De beelden staan in de vrij toegankelijke 'beeldentuin' aan de Boulevard.

Nr. Foto
klik op foto voor vergroting
Naam volgens informatiebord Toelichting
1 Hans Brinker [= De Held van Haarlem] Abusievelijk gezien als de naam van het legendarische naamloze jongetje dat een overstroming voorkwam door zijn vinger in een gat in de dijk stoppen. In Amerika vaak Peter van Haarlem genoemd
Zie de tekst bij de beelden in Haarlem.
2 De Huilende Reus / Crying Giant Modern sprookje over een reus die huilt na de terroristische aanslag op het World Trade Center in New York, 11 september 2001.
3 Twee Werelden / Two Worlds (onbekend)
4 Gepetto en Pinocchio / Gepetto and Pinocchio De speelgoedmaker Gepetto maakt een houten marionet Pinokkio. Uit Carlo Collodi, Le avventure di Pinocchio, 1883 (Wikipedia).
5 Oh Lars, mijn jongen / Oh Lars, my Son Een arme prins vind een briefje met daarop de tekst "Lars mijn jongen". Telkens als hij dat leest verschijnt een geest die zijn wensen vervuld. Als hij het briefje aan de geest geeft, verdwijnen alle gewenste zaken en dreigt men de prins als oplichter op te hangen. Uit het Zweeds volkssprookje Lars mijn jongen (Lasse, min dräng!), uit de verzameling Sagor och äfventyr, berättade på svenska landsmål (Sprookjes verteld in de Zweedse landstaal) uit 1883 van Baron G. Djurklou (Engelse tekst).
6a Het tinnen soldaatje en de ballerina / The Tin Soldier and the Ballerina "Toen hij het laatste soldaatje vastpakte, zag het jongetje iets heel bijzonders. Het was een soldaatje met maar één been. Maar omdat het even flink rechtop stond als de andere soldaatjes, vond het jongetje hem het mooiste en dapperste van allemaal. Want op één been staan is veel moeilijker dan op twee." Uit het sprookje De standvastige tinnen soldaat (Den standhaftige Tinsoldat) van van Hans Christian Andersen uit 1838 (Tekst op Beleven.org - Wikipedia).
6b Het tinnen soldaatje en de ballerina / The Tin Soldier and the Ballerina "Het danseresje draaide al maar in het rond op haar ene been, terwijl het ander been achter de wijde rok verborgen zat." Uit het sprookje De standvastige tinnen soldaat (Den standhaftige Tinsoldat) van van Hans Christian Andersen uit 1838 (Tekst op Beleven.org - Wikipedia).
6c Het tinnen soldaatje en de ballerina / The Tin Soldier and the Ballerina "Achter in hun tuin gingen ze aan de kant van de sloot zitten en maakten een papieren bootje. Daar zetten ze de tinnen soldaat in." Uit het sprookje De standvastige tinnen soldaat (Den standhaftige Tinsoldat) van van Hans Christian Andersen uit 1838 (Tekst op Beleven.org - Wikipedia). (De ballerina staat ook in het bootje, maar dat is niet volgens het sprookje)
6d Het tinnen soldaatje en de ballerina / The Tin Soldier and the Ballerina "Hap, hap, deed de kabeljauw. Hij slikte de soldaat in. En zo kwam deze in de maag van de vis terecht ... De kabeljauw kwam terecht op een helderwitte schaal. Die schaal stond in de keuken en de dienstbode begon dadelijk de vis schoon te maken. Tot haar grote verwondering ontdekte ze het tinnen soldaatje in de maag van de kabeljauw." Uit het sprookje De standvastige tinnen soldaat (Den standhaftige Tinsoldat) van van Hans Christian Andersen uit 1838 (Tekst op Beleven.org - Wikipedia). (de ballerina zit ook in de kabeljauw, maar dat is niet volgens het sprookje)
(de nummers 6 en 14 zijn op het informatiebord bij de beeldengroep verwisseld).
7 De leeuw en de muis / The Lion and the Mouse Fabel van Aesopus. Per ongeluk belandt een muis in het hol van een leeuw; deze spaart echter haar leven en wanneer de leeuw in een val van jagers verstrikt raakt, schiet de muis hem te hulp. (Tekst op Beleven.org - Wikipedia).
8 Horen, zien en zwijgen / See No Evil Uit de leer van de wijsgeer Confucius (551-479 v.Chr.), voorgesteld door drie apen: een met zijn handen op zijn oren (hoort geen kwaad), een met zijn handen voor zijn ogen (ziet geen kwaad) en een met zijn handen voor zijn mond (spreekt geen kwaad) (Wikipedia).
9a Moby Dick Ahab houdt gaat in een kleine boot de zee op om Moby Dick te harpoeneren. Uit Herman Melville, Moby-Dick; or, The Whale (1851) (Wikipedia).
9b Moby Dick Moby Dick komt boven water met op zijn rug de harpoenier Fedallah verward in harpoentouwen. Uit Herman Melville, Moby-Dick; or, The Whale (1851) (Wikipedia).
10 De Haringeter / Herring Eater Grootste beeld van de groep (12 meter hoog), en geïnspireerd door Scheveningen als centrum van haringhandel. De beide voeten van de haringeter rusten op twee andere beelden, de rechtervoet staat in het bootje van kapitein Ahab die op Moby Dick jaagt (nr. 9a), de linkervoet staat bovenop het paviljoen van Wied (nr. 11)
11 Het paviljoen van de koningin / The Pavillion of the Queen Paviljoen Von Wied, in opdracht van koning Willem I als verjaardagscadeau voor zijn echtgenote koningin Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen. Het paviljoen staat onder de voet van de Haringeter. Koning Willem I en de koningin staan te kijken hoe de haringeter op hun paviljoen stapt (Wikipedia).
12 De Koningin en het Tovervisje / The Queen and the Magic Fish Gebaseerd op het sprookje Van de visser en zijn vrouw (Vom Fischer und seiner Frau) uit de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm. Een arme man mag van een vis allerlei wensen doen, maar zijn vrouw is nooit tevreden. In het Nederlands ook bewerkt als Piggelmee en het Tovervisje, uitgegeven in 1920 door koffiefabrikant Van Nelle. Otterness' beeld toont de vrouw die van de tovervis een ring krijgt - in het sprookje is het echter de man die alle wensen doet (Wikipedia).
13 Hans en Grietje / Hansel and Gretel Twee kooien, een met Hans en Grietje vóór en een ná het vetmesten. Gebaseerd op het bekende sprookje Hans en Grietje (Hänsel und Gretel), uit de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm. In het sprookje wordt alleen Hans vetgemest en moet Grietje voor de heks werken (Wikipedia).
14 Vastgebonden figuur / Bound Figure (onbekend).
Beelden 6 en 14 zijn op het informatiebord verwisseld.
15a Gulliver reist naar Lilliput / Gulliver Travels to Lilliput Gulliver is door de dwergen op Lilliput vastgebonden. Uit Jonathan Swift, Gulliver's Travels (1726) (Wikipedia).
15b Gulliver reist naar Lilliput / Gulliver Travels to Lilliput Behoort volgens het informatiebord bij Gullivers reizen, maar wij zien er geen relatie mee.
15c Gulliver reist naar Lilliput / Gulliver Travels to Lilliput Toekijkende figuurtjes. Behoren volgens het informatiebord bij Gullivers reizen.
16 De kikkerprins / The Frog Prince "De kikker antwoordde: 'Je kleren, je parels en edelstenen en je gouden kroon wil ik niet hebben, maar als je mij wilt liefhebben en ik je vriendje en speelkameraad mag zijn, naast je aan je tafeltje mag zitten, van je gouden bordje eten, uit je bekertje drinken en in je bedje slapen: als je mij dat belooft, dan zal ik naar de diepte afdalen en je gouden bal weer naar boven brengen'." Uit het sprookje De kikkerkoning of IJzeren Hendrik (Der Froschkönig oder der eiserne Heinrich) uit de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm (Tekst op Beleven.org - Wikipedia).
17 Mama is boos / Angry Momma Wellicht naar de speelfim Mama is boos uit 1986 van Ruud van Hemert.
18 Wijzende figuur / Pointing Figure Beeldje voor de ingang van het museum in de Harteveltstraat. Het figuurtje wijst naar de SprookjesBeelden.

Informatiebord

SprookjesBeelden aan Zee

U staat te midden van de drieëntwintig beelden die samen
SprookjesBeelden aan Zee vormen. Sommige van de sprookjes zijn
wereldwijk bekend ('Hans en Grietje), andere beelden hebben betrekking
op de omgeving van Scheveningen (De Haringeter). Alle beelden zijn
in opdracht van museum Beelden aan Zee ontworpen en gemaakt door
de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness en in 2004 geplaatst aan
de noordelijke zijde van het museum. In 2012 is SprookjesBeelden aan Zee
herplaatst en ligt nu op een steenworp afstand van de ingang van het
museum.

Fairytale Sculptures by the Sea

You are in the middle of the twenty-three bronze sculptures that make
up Fairytale Sculptures by the Sea. Some of these fairytales are known
all over the world (Hansel and Gretel), while others sculptures relate to
the surroundings of Scheveningen (Herring Eater). Beelden aan Zee
museum commissioned American sculptor Tom Otterness to design
and make all the sculptures. They were installed in 2004 on the northern
side of the museum. Fairytale Sculptures by the Sea was relocated in
2012 to within a stone's throw of the museum entrance.

Kunstenaar

Opmerkingen

Oorspronkelijk stond de beeldengroep op een buitenterras van het Museum Beelden aan Zee aan de Zeekant bij de Jongeneelstraaat. Voor de herininriching van de Boulevard zijn de beelden in oktober 2009 verwijderd. Op 4 april 2012 zijn de beelden op een iets gewijzigde locatie opnieuw onthuld door burgemeester Jozias van Aartsen, in het bijzijn van kunstenaar Tom Otterness en 116 leerlingen van de Willem de Zwijgerschool in Den Haag.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

 • Eend
 • Gepetto
 • Gulliver
 • Haarlem, Held van
 • Hans en Grietje
 • Haringeter
 • Horen zien en zwijgen
 • Kabeljauw
 • Lars mijn jongen
 • Leeuw
 • Mama is boos
 • Mensfiguren in boot
 • Moby Dick
 • Muis
 • Pinokkio
 • Schip / boot
 • Sprookje
 • Tinnen soldaatje
 • Walvis
 • Wihelmina van Pruisen, koningin
 • Willem I (koning der Nederlanden)
 • Locatie (N.B. 52°6'41" - O.L. 4°16'40")

  Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

  De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
  OpenStreetMap kaart
  Bing Maps kaart satellietfoto hybride
  Google Maps kaart satellietfoto hybride
  WikiMapia kaart

  Objectcode: ZH15sk; Opgenomen: 6 april 2012
  Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
  Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
  © Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

  Bronzen beelden winkel
  Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.