Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Den Haag
Zuid-Holland

Jacob Catslaan / Buitenrustweg

Jan Toorop

Poerworedjo, Java 1858 - Den Haag 1928
impressionistisch schilder.
(Wikipedia)
John Rädecker
1937

Den Haag -  Jan Toorop   Den Haag -  Jan Toorop

Beschrijving

Het granieten monument, bestaande uit een portretkop van Jan Toorop met een paar bijfiguren, geplaatst op een sokkel van drieënhalve meter hoogte. Het monument staat achter een bakstenen hekwerk, dat het verlengde vorm van de brugrailing. Op de natuurstenen bekroning van dit hekwerk staat 1858 jan toorop 1926 .

Het lettertype van deze inscriptie is ontworpen door S.H. de Roos, speciaal voor dit monument in opdracht van mr. J.F. van Royen. De omstandigheden -een smalle strook van hard, ongepolijst graniet- sloten subtiliteiten, zoals schreven aan de letters, uit. De Roos paste toen een unciaal-achtige letter toe.

Het comité dat de opdracht had gegeven bestond uit vertegenwoordigers van kunstgenootschappen als de Haagse Kunstkring, Arti et Amicitiae, de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en de Bond van Nederlandse Architecten. De beeldhouwer Rädecker was bevriend met Charley Toorop, de dochter van de schilder, die hem oorzag van de benodigde foto's van haar vader, niet alleen van zijn oude dag, maar ook uit eerdere periodes van zijn leven.
De gladde kop links naast die van Toorop stelt 'de Inspiratie' voor en de 'de verweerde mannenkop rechts Arbeid', terwijl tussen deze beide in een 'Muze' opduikt.

Gesigneerd

Aan de linkerzijde zijn de koppen gesigneerd met een momogram JR in een cirkel.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°5'15" - O.L. 4°17'25")

Objectcode: ZH15qg; Opgenomen: 3 mei 2006
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt