Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Delft
Zuid-Holland

Jan Joostenplein  

Memory of the Ocean

Jan Joosten van Lodensteyn
(Delft 1556-Zuidchinese Zee 1623)
Nederlands (opper)koopman
Kouji Ohno (大野 公士)
2010

Delft -  Memory of the Ocean   Delft -  Memory of the Ocean

Beschrijving

Houten sculptuur in twee delen: een schip met drie masten en een Japans-Nederlandse leeuw met het wapen van Delft.

Foto's van de 'doop' op 20 juni 2010

Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster

(klik op de kleine foto voor een vergroting, die in een apart venster verschijnt.)

Informatiebord

'De Liefde", Memory of the ocean
Kouji Ohno
Realisatie 2009, plaatsing 2010
Schenking van World Art Delft
Dit kunstwerk verbeeldt het schip 'De Liefde', waarmee
Delftenaar Jan Joosten van Lodensteyn (1556-1623)
in 1600 Japan bereikte.
Jan Joosten van Lodensten was betrokken bij de
oprichting van de eerste Nederlandse handelspost
in Japan in 1609.
De Japanse kunstenaar maakte dit beeld tijdens
het kunstenaarssymposium 'Hommage to Delft'
bij World Art Delft in 2009.
Dit n.a.v. de 400 jaar handelsbetrekkingen
tussen Nederland en Japan.

Kunstenaar

Opmerkingen

Het schip De Liefde was het eerste Nederlandse schip dat in Japan aankwam. Ze was met vier andere schepen op 27 juni 1598 uit Rotterdam vertrokken voor een wereldreis onder commando van Jacques Mahu en Simon de Cordes. Geen van de schepen haalde de tocht. Eén schip, 't Gheloove keerde terug voor de Straat van Magellaan bereikt was, drie schepen gingen verloren, de Blijde Bootschap en de Trouwe in gevecht met de Spanjaarden respectievelijk Portugezen, en de Hoope verging in een storm. De Liefde strandde in Japan bij Bungo op het eiland Kyushu op 19 april 1600. Van de oorspronkelijke 110 bemanningsleden hadden slechts 24 de reis overleefd, waaronder:
Jan Joosten van Lodensteyn bleef in Japan en won het vertrouwen van de Shogun Eyasu Tokugawa, die hem benoemde tot adviseur voor diplomatie en buitenlandse handel. Lodensteijn kreeg een woning toegewezen in Edo, het tegenwoordige Tokio, vlakbij de binnenste gracht van het paleis, tussen het huidige Wadakaramon en Hibiya. Deze omgeving werd later 'Yayosugashi' genoemd, naar de naam Jan Joosten, en bleef zo heten totdat zij in de Meiji periode werd omgedoopt tot Yaesu in de centrale (Chuo) wijk (Yaesu (八重洲) < Yayosu < Yan Yos'ten < Jan Joosten).

De betrekkingen tussen Japan en Nederland vinden hun oorsprong in deze onvoorziene aankomst in Japan van de bemanningsleden van het schip De Liefde. In 1609 werd te Hirado een Hollandse handelspost geopend. Deze werd in 1641 verplaatst naar Deshima bij Nagasaki en funktioneerde daar als Japans enige uitkijkpost in de richting van Europa gedurende het isolationistische beleid van het Shogunaat. De Hollandse wetenschap heeft een grote invloed uitgeoefend op Japanse geleerden en vormde de basis voor de modernisering van Japan die volgde op de Meiji restauratie.

Niet voor niets zijn er in Tokio drie verschillende monumenten te vinden ter ere van De Liefde en Jan Joosten:

In de binnentuin van het atriumgebouw aan het Jan Joostenplein (aan de Van Lodensteynstraat) is op 20 juni 2010 de houten sculptuur Memory of the Ocean 'gedoopt' door Petra Kouwenhoven van World Art Delft. De sculptuur is in augustus 2009 in Delft gemaakt uit een Delftse boomstam in het kader van het symposium 'Hommage aan Delft', georganiseerd door World Art Delft.

De binnentuin is alleen toegankelijk voor bewoners en bezoekers, maar door de glazen wand is het beeld van sculptuur net te zien.

Jan Joosten van Lodensteyn (Delft 1556-Zuidchinese Zee 1623). Nederlands (opper)koopman, die aan boord van het schip De Liefde deelnam aan de (mislukte) wereldreis onder commando van Jacques Mahu en Simon de Cordes, die in 1598 uit Rotterdam vertrok. De Liefde bereikte in 1600 Japan. Jan Joosten van Lodensteyn speelde een belangrijke rol in de Nederlandse relatie met Japan.
(Wikipedia)

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°0'50" - O.L. 4°22'15")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: ZH14dz; Opgenomen: 20 juni 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.