Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Delft
Zuid-Holland

Paardenmarkt 54-62
(Hofje van Pauw)

Elisabeth Pauw


2008

Delft -  Elisabeth Pauw   Delft -  Elisabeth Pauw

Beschrijving

Schilderij.

Informatiebord

Dit is een afbeelding van Elisabeth Pauw. Zij stief als kinderloze weduwe in 1706. Bij haar overlijden in 1706 bepaalde zij bij testament dat van haar nalatenschap een hofje gebouwd moest worden voor 'arme of behoeftige personen ofte families'. Al een jaar later konden de eerste bewoners de 8 woningen van dit hofje betrekken.
Elisabeth Pauw is de dochter van Jacob Pauw, de toenmalige burgemeester van Delft. Zij werd tweemaal weduwe van Johan van der Dussen en daarna van diens neef Dirck van der Dussen. Beiden zijn ook burgemeester van Delft geweest.

jarenlang is dit hofje bewoond geweest door mindervermogende alleenwonende vrouwen en oudere echtparen. Na de Tweede Wereldoorlog bleken de huisjes zeer vervallen en onbewoonbaar te zijn. Het hofje werd daarom na de oorlog ingrijpend gerestaureerd. Inmiddels is het hofje van Pauw in eigendom en beheer van woningcorporatie Vestia Delft.

Opmerkingen

In 2007-2008 werd de binnentuin van het Hofje van Pauw opnieuw ingericht. Bij de voltooiing ervan is dit portret van de stichtster geplaatst. Elisabeth Pauw, stichtster van het Hofje van Pauw

Reacties

Reageer op dit beeld

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°0'59" - O.L. 4°21'26")

Objectcode: ZH14cv; Opgenomen: 21 januari 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt