Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Numansdorp
gem. Hoeksche Waard (Zuid-Holland)

Korte Boomweg
(buurtschap Schuring)

Watersnoodmonument

Karin Beek
2003

Numansdorp -  Watersnoodmonument   Numansdorp -  Watersnoodmonument

Beschrijving

Beeldengroep op een sokkel van zwarte steen. Gemaaakt in opdracht van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen voor de 50 jarige herdenking van de watersnoodramp. De Ambachtsheerlijkheid werd door de Ramp in 1953 zwaar getroffen. Niet minder dan 54 van de 56 slachtoffers woonden in het landbouwgebied. Op de Korte en Lange Boomweg waren de arbeiderswoningen die weggevaagd werden nooit herbouwd.

Het beeld is onthuld op dinsdag 10 juni 2003 door kinderen van de buurtschap Schuring. In 2003 viel 9 juni - de herdenkingsdag - op Tweede Pinksterdag. Daarom was de onthulling van het monument een dag later.

Opschriften

WATERSNOODRAMP 1953
ter herdenking en ter herinnering

Aan de achterzijde staat de laatste twee regels van Hendrik Marsmans gedicht Denkend aan Holland:

… en in alle gewesten wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord
(h marsman)

Gesigneerd: monogram CJB.

Informatiebord

Herdenkingsmonument Watersnoodramp 1953

Op 1 februari 1953 trof de grootste watersnoodramp sinds mensenheugenis in Nederland de Zuid-Hollandse eilanden, Zeeland en delen van Noord-Brabant.

In de Hoeksche Waard kwamen daarbij 139 mensen om het leven. De zwaarst getroffen gemeente was Numansdorp, waar 56 mensenlevens vielen te betreuren.

De meeste slachtoffers vielen in de voormalige Ambachtsheerlijkheid, toen een groot landbouwgebied. De arbeiderswoningen aan de Korte Boomweg, de weg waarin dit monument staat, werden door het water verwoest. De ramp heeft de mensen in het buurtschap Schuring diep geraakt.

In 2003 was het 50 jaar geleden dat de ramp zich voltrok. De voormalige Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen wilde een symbool dat de herinnering aan de ramp levend kon houden en gaf kunstenares Karin Beek de opdracht om een bronzen beeld te vervaardigen.

De betekenis
Het bronzen beeld is een voorstelling van een vrouw met een kind op de arm die achter een man met kind op zijn rug door het opkomende water waadt. Het echtpaar heeft het enige dat voor hen van waarde is bij zich: hun kinderen. De man gaat voorop en geeft daarmee een veilige weg voor de vrouw met de baby aan. Achter elkaar lopen zij naar de Schuringsedijk, zoals in 1953 ook de overlevenden van de ramp de tocht naar de dijk maakten.

Kunstenaar

Reacties

Datum: 30 Nov 2011
Naam: Bram Hoogvliet
Bericht: Tijdens de watersnood moesten we op de Schuiringsedijk,waar we later nog gewoont hebben op nr 32, vee uit een boerenschuur halen. De koeien stonden tot hun buik in het water en wilden niet meewerken. Ze moesten door de voerbak heen waar we enkele staanders weggehaald hebben, door de groep heen ging niet omdat die lager lag dan waar de dieren stonde daarom door de voerbak. De dieren weigerden zich te bewegen, met een hooivork in hun achterste lukte het wel, er was een opening in de voorwand van de stee aan de dijk en zo konden we ze inladen. Een hokkeling nam op de dijk aangekomen de benen en sleepte me mee, aan de andere kant van de dijk de stoep af en kwam in het water aan de binnenkant van dijk waar ook het dorp in ligt, uiteindelijk trok het beest me de dijk weer op en werd geladen. Ook hebben we enkele mensen meegenomen tussen het dorp en Schuring, een meisje van ongeveer 8 jaar en een jongetje van 6, hun vader stond nog op de trap aan de dijk deels in het water, toen we stopten haalde ik eerst de man uit het water, toen de kinderen in de veewagen en door het water de zandpad uit rijdend op de electriciteitspalen naar de Middelsluisedijk. Nabij Klaaswaal begon de man te spreken en vertelde ons dat hij het jongste kind verloren had en op de trap naar de dijk stond te wachten of ze zou boven komen... Wat ik me al die jaren afgevraagd heb Hoe is het verder gegaan met hen?

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°43'41" - O.L. 4°30'13")

Objectcode: ZH13ac; Opgenomen: 22 juni 2008  / gewijzigd: 3 december 2011
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.