Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Capelle aan den IJssel
Zuid-Holland

Anna Maria van Cappellenpark

De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster

Martijn Schoots
2020

Capelle aan den IJssel -  De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster   Capelle aan den IJssel -  De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster

Beschrijving

Kunstwerk bestaan uit drie objecten bij een rode beuk, die ter ere van Anna Maria van Cappellen is geplant. Rondom deze boom staat de tekst:

deze beuk is geplant ter ere van anna maria van cappelle (1860-1893) om haar zorg voor de gemeenschap van capelle.

De drie objecten zijn de Ontmoetingsplek, de Boomhoogtemeter en het Idealenvenster. De ontwerper beschrijft dit als volgt:

Net als bij het Ouderenhuis wordt bij de start van de nieuwbouwwijk een Rode Beuk geplant. De boom groeit mee met de bewoners in de wijk, het vormt een referentiepunt in de tijd. Rondom de Beuk staan drie objecten die elk een aspect van de boom belichten: Zitplek, Boomhoogtemeter & Idealenvenster.
Onder de (toekomstige) boomkroon is een Zitplek van hardsteen aangelegd waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Nabij de speelplaats staat de Boomhoogtemeter, hier kan je zien hoe oud de boom nu is en hoe groot hij later kan worden, een hulpmiddel om over het verstrijken van tijd na te denken. Naast de entreeweg van de wijk staat het Idealenvenster. Via een enquête heb ik de toekomstige bewoners gevraagd hoe zij het leven in de wijk idealiter voor zich zien. In het venster zijn deze idealen van de bewoners in steekwoorden samengevat.

Anna Maria van Cappellen (Capelle aan den IJssel 1860-Leiden 1893) richtte samen met haar man Johannes Nolen de Van Cappellenstichting op. Deze stichting liet een Ouderenhuis bouwen aan de Dorpsstraat met op de binnenplaats een rode beuk, inmiddels een monumentale boom van ruim 120 jaar oud (Wikipedia).

Capelle aan den IJssel - De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster Capelle aan den IJssel - De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster
Capelle aan den IJssel - De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster
Capelle aan den IJssel - De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster Capelle aan den IJssel - De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°55'49" - O.L. 4°36'0")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: ZH12bt; Opgenomen: 25 juli 2021
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.