Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Brielle
Zuid-Holland

Groene Kruisweg / Pieter van der Wallendam

Stalen gedachten

Maria Strik
2003

Brielle - Stalen gedachten   Brielle - Stalen gedachten

Beschrijving

Een ruimtelijk boek bestaande uit een omslag en vijf binnenpagina's, uitgevoerd in helder staal, de binnenpagina's van verzinkt staal. De pagina's zijn 1.90 m hoog en 2 m breed en 15 mm dik.

Voor elke pagina is een opdracht aan de leerlingen verstrekt (tekst ontleend aan de niet meer bestaande webpagina Stalen Gedachten):

 1. Kaft, pagina met zelfportretten van de leerlingen.
 2. Diepe gevoelens pagina: De opdracht aan de leerlingen was: "Schrijf over jezelf hoe je je voelt en wat je verwacht van de toekomst."
  stalengedachten
  mijn toekomst?
  eer dat ik er ben!
  over 5 seconden is de toekomst
  dat is wel heel erg snel
  hoelang zal de toekomst duren?
  bestaat de mens dan nog wel?
  zal er dan nog steeds oorlog zijn?
  je toekomst kun je alleen zelf bepalen
  ik wil een mooie toekomst
  er gebeuren soms dingen dat je denkt
  zag ik die maar niet dan is het niet zo erg!
  als ik gepest word en ik naar mijn vriendje
  vriendschap is een grote pleister
  vertrouwen is iets wat je doet
  ik knuffel mijn kleine zusje als ik verdrietig ben
  soms is liefde groot soms is liefde klein
  liefde is in de wolken zijn
  ik dacht bij wiskunde aan jou
  ik kan niet berekenen hoeveel ik van je hou
 3. Date pagina: Om het jeugdbeeld van de toekomst te laten functioneren o.a. als Meeting Point, leek het de kunstenares goed om er een tijdselement in te brengen. Op een idee gebracht door hoe een astronoom in de 16e eeuw d.m.v. een Nocturlabium de tijd aan de hemel kon aflezen. In het midden van de pagina zit een stalen wijzer gemonteerd op twee eveneens stalen cirkels. Tijdens de les verzonnen de leerlingen zelf d.m.v. tekeningen, hoe de dagen/weken/maanden en eventuele sterrenbeelden eruit moesten gaan zien. De leerlingen en Maria Strik maakten na afloop een keuze uit de tekens die gebruikt zouden worden in bet beeld. Zo konden de leerlingen hun date voor even in een echt beeld buiten zichtbaar maken en er een foto van maken, een herinnering meenemen.
 4. Braillepagina: Deze pagina is voor de zienden en blinden. De jongeren schreven zinnen en teksten. De opdracht luidde: laat d.m.v. één zin/woord, jouw gevoel aan een blinde medemens zien. De kunstenares liet de leerlingen een aantal braille boeken zien en voelen. Op een A-4tje werd één woord of een zin geschreven. De leerlingen en de kunstenares maakten samen een keuze wat gebruiken werd in de pagina van het beeld. De uiteindelijke tekst is in braille vertaald. Deze braille tekst wordt op een stalen pagina gemaakt d.m.v. uitsnijden in het staal. Door het zonlicht/daglicht ontstaat er een steeds wisselend spel van schaduwen. Het brailleschrift werkt als een fijn raster voor de zienden. De blinden kunnen nu ook deelnemen aan het project 'Stalen gedachten'.
 5. Digitale pagina: Omdat het voor sommige jongeren al bijna vanzelfsprekend is dat buitenaardse wezens e.d. zouden bestaan (zie de enorme hype in sf.films en belangstelling van de media voor de ruimtevaart), leek het Maria Strik leuk om de leerlingen boodschappen en berichten te laten bedenken in symbolen/tekens voor eventuele buitenaardse wezens. Dit idee om berichten te sturen voor andere wezens dan mensen is door onderzoekers allang serieus genomen. Zo ontstaat een ritme van licht doorlatende symbolen, een raster. Doordat de lichtinval het beeld voortdurend verandert, veranderen ook de vormen van de boodschappen. De ernaast staande pagina's, veranderen optisch mee. Krijgen een geheimzinnige lading.
 6. Kaft, pagina met zelfportretten van de leerlingen en het webadres www.stalengedachten.nl.

Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster
(klik op de kleine foto voor een vergroting, die in een apart venster verschijnt.)

Kunstenaar

Opmerkingen

Het project is uitgevoerd door leerlingen van de middelbare scholen uit Brielle (m.m.v. de tekendocenten): Penta College CSG Bahûrim (Babette Welter), Maerlant College (Marlous Muda, Carola Prinsen en John Verhaar), VBO-Groen Anna Hoeve (Tilly van Santen-Solleveld). Samen met de kunstenaar schreven de leerlingen teksten over hun toekomst en tekenden ze portretten, die op dit monumentale beeld de geschiedenis ingaan.

De gemeente Brielle nam het initiatief voor dit beeld onder de werktitel 'Jeugdbeeld van de toekomst'. Op 25 april 2003 is het beeld onthuld door wethouder W.M. Kruikemeier samen met de leerlingen.

Voor het beeld was een website gemaakt, www.stalengedachten.nl, waarop o.m. stond "Deze site wordt regelmatig bijgewerkt, zodat de leerlingen betrokken blijven bij het beeld. Via de site kunnen de leerlingen d.m.v. de chatbox en de reactiepagina van gedachten blijven wisselen." - Helaas is de pagina in 2006 al opgeheven en alleen nog terug te vinden (zonder afbeeldingen) met de WayBackMachine.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°53'58" - O.L. 4°9'41")

Objectcode: ZH11au; Opgenomen: 29 maart 2009  / gewijzigd: 8 maart 2011
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.