Vlissingen
Zeeland
Marnixplein (Begraafplaats), West-Souburg
|
Filips van Marnix van Sint Aldegonde
1540-1598 schrijver, politicus
|
1872
|
 
Beschrijving
Gedenknaald op een verhoging. Aan de voorzijde het familiewapen en de naam MARNIX, daaronder een olijftak, met op de stengel de tekst antwerpen aan zynen burgemeester en op de onderste twee blaadjes 15 decembre / 1898.
Het monument op 1 september 1872 onthuld en is opgericht door de Geuzenbond van Antwerpen.
Zooals men weet, heeft het Geuzenbond van Antwerpen te West-Souburg in Zeeland een gedenkteeken opgerigt ter nagedachtenis van Marnix van St. Aldegonde, dat dezer dagen met veel luidruchtigheid werd onthuld. Dit gedenkteeken heet de asch te dekken van Marnix, die intusschen, zooals het Handelsblad mededeelt, volgens vrij afdoende bewijzen, in de St. Pieterskerk te Leijden rust.
De leden van dit Geuzenbond zijn ongetwijfeld afstammelingen van de vermaarde Antwerpenaars, die, in der tijd, met de brandspuit uittogen, om de maan te blusschen.
(De Tijd, 7 september 1872).
Bij de herdenking van Marnix' 300e sterfdag op 17 december 1898 brachten 30 Antwerpenaren o.l.v. burgemeester Jan van Rijswijk een bronzen 'lauwerkrans' (olijftak) aan op dit monument. Het monument is in 1985 gerestaureerd.
Opschriften
Aan de achterzijde de tekst:
antwerpenaren
togen
door zeeland
en richten
deze grafzuil op
ter eere
van
hunnen grooten
BURGEMEESTER
3 september
1872
Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde, heer van West-Souburg (Brussel, tussen 7 maart en 20 juli 1540 - Leiden, 15 december 1598), Zuid-Nederlands schrijver, politicus, geleerde en assistent van Willem van Oranje. Marnix is tegenwoordig vooral bekend als auteur van het "Wilhelmus", het Nederlandse volkslied. Of hij daadwerkelijk de schrijver is, staat echter allerminst vast. In 1583 benoemde Willem van Oranje hem tot buitenburgemeester van Antwerpen, een belangrijke bestuursfunctie, en werd hem opgedragen de stad te verdedigen, na de Spaanse Furie. Tegen de Spaanse overmacht onder Parma was dit echter een schier onmogelijke opdracht. Als magistraat en militair blonk Marnix niet uit; daartoe miste hij Willems doortastendheid. Er is dan ook enige grond om hem de val van Antwerpen (augustus 1585) te verwijten (Wikipedia).
Reacties
Reageer op dit beeld
Bronnen en verdere informatie
- C.J. Kuik, Helden op sokkels: Literaire standbeelden in Nederland (1980), nr. 171.
Aanklikbare trefwoorden:
Locatie N.B. 51°27'51" - O.L. 3°35'24" (Satellietfoto: Google Maps)
Objectcode: ZE13ah; Opgenomen: 6 september 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het
contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.