Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Westkapelle
gem. Veere (Zeeland)

Zeedijk

Ode aan Charley Toorop

Annie Caroline Pontifex (Charley) Fernhout-Toorop (Katwijk 1891 - Bergen NH 1955)
Nederlandse schilder en lithograaf. Toorop schilderde tussen 1924 en haar dood in 1955 vaak in Westkapelle.
(Wikipedia)
Gijs Assmann
2013

Westkapelle -  Ode aan Charley Toorop   Westkapelle -  Ode aan Charley Toorop

Beschrijving

Soort droogrek waarop kleding hangt. De outfit die over het rek gedrapeerd is bestaat uit twee kledingstijlen die vermengd lijken. Te herkennen valt een mondaine damesbroek, modieuze damesschoenen en een elegant dameshoedje uit het interbellum. Tevens zien we een traditioneel Westkappelse bovenmuts met ondermuts, een traditioneel Westkappels jakje, traditioneel Westkappels beukje en een traditioneel Westkappelse gehaakte doek die over het jakje gedragen wordt. Tenslotte staan naast het rek een rieten mand, een palet en een penseel.

Westkapelle - Ode aan Charley Toorop Westkapelle - Ode aan Charley Toorop Westkapelle - Ode aan Charley Toorop

Opschriften

Ode aan Charley Toorop

Kunstenaar

Opmerkingen

Onthuld 9 november 2013.

Uitgangspunt bij het ontwerp voor 'Ode aan Charley Toorop' is het verlangen de geest van Charley Toorop en haar levens- en werkwijze als kunstenaar in een monument weer te geven. Zo is het te realiseren beeld geen portet, buste of kop in de klassieke zin van het woord en is het beeld geen direct citaat uit het oeuvre van Charley Toorop. Het beeld probeert een eerbetoon te zijn aan een bijzondere kunstenaar, mens en bewoonster van Westkapelle.

De twee schijnbaar onverenigbare drachten, die van de wereldse mode van de periode tussen de twee Wereldoorlogen en de traditionele klederdracht uit Westkapelle, vormen in deze compositie wel degelijk één figuur. De herkomst van de kleding lijkt te verwijzen naar de verschillende invloedsferen waarin Charley Toorop verkeerde. Zowel logistiek (tussen Bergen en Westkapelle), als ook in haar vriendschappen en relaties als in haar artistieke opvattingen verbond zij het wereldse met het specifiek lokale en traditie met het hedendaagse.

De attributen aan de voet van het rek symboliseren de activiteiten van Toorop in Westkapelle, namelijk ontspanning (verbeeld door de picknickmand) en het schilderen (verbeeld door schilderspalet en penseel).

Westkapelle - Ode aan Charley Toorop

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie N.B. 51°31'35" - O.L. 3°26'10" (Satellietfoto: Google Maps)

Objectcode: ZE12aw; Opgenomen: 14 maart 2014
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.