Nederland |
Mens & Dier in Steen & Brons |
Zoek op deze site:
|
Terneuzen Zeeland Herengracht |
De Vliegende HollanderSpookschip |
Piet Griep
1972 |
Het ontwerp is van Piet Griep, die een model maakte. Het beeld is vervaardigd door constructiebedrijf De Feijter.
De Vliegende Hollander is een spookschip dat volgens de overlevering voor eeuwig in de buurt van Kaap de Goede Hoop rondvaart. De sage vertelt dat dit schip op Paasochtend van het jaar 1676 uitvoer, waarna het verdween in een storm.
Hardnekkige geruchten doen steeds de ronde dat "De Vliegende Hollander" uit Terneuzen afkomstig zou zijn. Met name in Zeeland wordt het volgende verhaal verteld.
Er was eens een zekere Kapitein Willem van der Decken die eigenaar was van een schip. Hij woonde in Terneuzen en stond bekend als een moedig man. Maar op één van zijn zeereizen, zo rond het jaar 1676, is hij spoorloos verdwenen.Het verband tussen bovenstaand verhaal, het muziekdrama "De Vliegende Hollander" van Richard Wagner en de vermeende herkomst van Van der Decken uit Terneuzen vindt zijn oorsprong in een reis die Richard Wagner in 1831 over de Schelde maakte naar Antwerpen. In de buurt van Terneuzen zou één van de zeelui het verhaal van kapitein Van der Decken hebben verteld. Naar aanleiding van die vertelling zou Wagner "De Vliegende Hollander" hebben geschreven (Wikipedia).
Men verhaalde dat Van der Decken op weg was naar Indië toen er bij Kaap de Goede Hoop plotseling een hevige storm opstak. De stuurman gaf de kapitein het advies om de storm af te wachten. Maar de kapitein ontstak in razende woede: hij slingerde de stuurman over de reling en gooide zijn Bijbel (die elke kapitein altijd bij zich had) in het water. Hij greep de spaken van het stuurrad en riep: "Al zou God mij laten zeilen tot aan de jongste dag, de Kaap zal ik ronden!"
Nadat hij dit gezegd had, viel er een doodse stilte: de storm ging liggen en de golven bedaarden. Er klonk een stem uit de lucht: "Willem van der Decken, gij zult moeten zeilen tot aan de jongste dag!"
De bemanning van het schip stierf één voor één en kapitein Van der Decken bleef alleen over de zeeën rondzwalken. Bij noodweer rond de Kaap meenden zeelieden soms een schim te zien van het spookschip met kapitein Van der Decken verbeten achter het stuurrad.
Op 11 mei 1972 is dit ijzeren schip onthuld door burgemeester J.C. Aschoff van de gemeente Terneuzen. Dit monument in de oude oostelijke kanaalarm van het Kanaal van Gent naar Terneuzen, is ontworpen door de heer Piet Griep uit Terneuzen. Speciaal voor deze gelegenheid schreven de Zeeuws-Vlaamse zangeres Marie Cécile Moerdijk (muziek) en Dr. Tjaard de Haan (tekst) een lied voor het nieuwe symbool van de stad van de Vliegende Hollander.
|
|
Terneuzen is de thuishaven van de Vliegende Hollander. Deze bijnaam komt voort uit de gelijknamige legende waarin het zeilschip 'de Vliegende Hollander' bij een langdurige storm, onder het gezag van de Terneuzense kapitein Willem van der Decken, tevergeefs Kaap de Goede Hoop probeert te ronden. Sindsdien vaart dit spookschip zonder zijn bemanning, tegen de wind in, met zijn kapitein aan het roer, over de zeven wereldzeeën.
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.