Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Terneuzen
Zeeland

Scheldeboulevard

Het Vesalius Beeld (The Vesalius Sculpture)

Thom Puckey
2007

Terneuzen -  Het Vesalius Beeld (The Vesalius Sculpture)   Terneuzen -  Het Vesalius Beeld (The Vesalius Sculpture)

Beschrijving

Beeld van een naakte man, die zijn armen wijd uitspreidt. Achter en boven zich houdt hij een groot doek waarop een landschap in reliëf is aangebracht.

Kunstenaar

Opmerkingen

Van SKOR:
Het werk neemt de vorm aan van een schuilplaats, en verbeeldt symbolisch het zoeken van de mens naar bescherming in de strijd tegen water en wind.
De anatomische figuur en het landschap zijn ontleend aan een prent van de zestiende-eeuwse Vlaamse tekenaar en anatomist Andreas Vesalius, uit zijn boek Humani Corporis Fabrica. Het wapperende doek is gemodelleerd naar de geplooide gewaden van beroemde beeldhouwwerken uit de Italiaanse Renaissance.

Het enorme beeld - 4,80 meter hoog, 5 meter breed en 4,50 meter diep - is in Italië gegoten en in drie delen naar Terneuzen vervoerd. Ter plekke is het beeld door vier Italiaanse vaklui tot één geheel gemaakt.

Het beeld is een van de grootste bronzen beelden in Nederland. Andreas Vesalius (gelatiniseerde naam van Andries van Wesel) (Brussel, 31 december 1514 - Zakynthos (Griekenland), 15 oktober 1564), Vlaamse arts en anatoom van Duitse afkomst. Hij was een van de grondleggers van de anatomie. Hij schreef het eerste complete boek over de menselijke anatomie, De humani corporis fabrica libri septem (Zeven boeken over de bouw van het menselijk lichaam), gedrukt door Johannes Oporinus (Basel, 1543).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°20'18" - O.L. 3°49'53")

Objectcode: ZE10cd; Opgenomen: 28 april 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt