Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Terneuzen
Zeeland

Scheldeboulevard  

Ann

Toon Bevers
voor 2007

Terneuzen -  Ann   Terneuzen -  Ann

Beschrijving

Betonnen kop op een betonnen paal.
In juli 2010 weggehaald en staat thans in de tuin van de kunstenaar.

Gesigneerd

TOON.

Kunstenaar

Opmerkingen

Illegaal geplaatste sculptuur, wellicht aansluiting zoekend bij de 'Beelden op de Scheldeboulevard'.
De steen waaruit de buste is gehakt, maakt de kop van de man nog verweerder. De sokkel - een ruwe betonpaal op de dijk aan de Scheldeboulevard, ter hoogte van woontoren Waterfront - versterkt slechts het idee dat een visser of een dijkwerker ons vanonder een onooglijk mutsje aankijkt.

Reacties

Bron Dagblad PZC DDatum: 15 Aug 2010
Naam: Andre Vogel
Bericht: Illegaal kunstwerkje plus historische paal van dijk gehaald
zaterdag 03 juli 2010

TERNEUZEN - ; Met het plaatsen van een in beton gegoten vrouwenkop op een betonnen paal bij woontoren Waterfront leverde de Terneuzense kunstenaar Toon Bevers een paar jaar geleden zijn eigen bijdrage aan de Terneuzense beeldenroute.

Anoniem, maar ook illegaal, dat wel. Inmiddels weten veel mensen in Terneuzen dat het een creatie van Toon is. Jaren stond het hoofd, de beeltenis van een Terneuzense schone die luistert naar de naam Ann, over de Westerschelde te turen. Maar nu heeft de gemeente tot teleurstelling van Bevers het sculptuur weggehaald, inclusief de betonnen paal. En dat heeft weer tot teleurstelling geleid bij de Heemkundige Kring. Het gaat namelijk om een zeldzaam restant van een defensiesysteem uit de Koude Oorlog, een mijnenuitkijkpost. Toen er nog geen radar was, had de marine op de palen meetapparatuur gemonteerd om zeemijnen te lokaliseren. Even verderop staan er op de dijk nog exemplaren bij de oude veerhaven en de Griete. Ook bij Breskens staat er nog eentje. Bevers heeft zijn kunstwerk bij de gemeente opgehaald en kreeg de paal erbij. Die staat nu in zijn tuin, waar het boven de coniferenhaag uitstekende vrouwenhoofd op de voorbijgangers neerkijkt. "De paal moet terug naar waar hij stond", vindt Edwin Hamelink van de Heemkundige Vereniging. "Die palen zijn opgenomen in de cultuurhistorische hoofdstructuur van de provincie Zeeland, dus zijn ze belangrijk." Wat Bevers betreft mag de gemeente de historische paal terug komen halen. "Het liefst met het kopje erop, want ik heb al heel veel reacties gehad van mensen die het jammer vinden dat het kunstwerkje weg is."

Update: Op 26 juli 2010 is de paal door de gemeente teruggeplaatst. De paal staat alleen nog niet goed, ze steekt te ver boven het maaiveld uit. De gemeente is ingelicht en heeft toegezegd de paal nog wat te laten zakken.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°20'19" - O.L. 3°50'2")

Objectcode: ZE10cc; Opgenomen: 28 april 2010  / gewijzigd: 17 augustus 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt