Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Eede
gem. Sluis (Zeeland)

Rijksweg / Brieversstraat
(Koningin Wilhelminaplein)

Nationaal Monument 'De Nederlandse Maagd'

Peter Roovers
1954

Eede -  Nationaal Monument 'De Nederlandse Maagd'   Eede -  Nationaal Monument 'De Nederlandse Maagd'

Beschrijving

Zuil, bekroond met een beeld van een staande vrouwenfiguur. In haar handen draagt zij het Nederlandse rijkswapen. Het geheel is vervaardigd uit tufsteen.

Het monument maakt deel uit van een drieluik van monumenten op het Koningin Wilhelminaplein, dat verder bestaat uit een Canadees momument (tank en muur met gedenksteen), het monument voor de oorlogsslachtoffers in de gemeente Aardenburg en vanaf 2010 ook een grote foto van de grensoverschrijding.

Opschriften

hier keerde
op 13 maart 1945
onze landsvrouwe
terug tot haar volk

Gesigneerd: Roovers

Informatiebord

Op 13 maart 1945 keerde Koningin Wilhelmina na bijna vijf jaar ballingschap in Londen terug in Nederland. Zij koos voor Eede als plaats van grensoverschrijding. Dit omdat het dorp in een streek ligt die bijzonder zwaar door de oorlog was geteisterd met als gevolg veel slachtoffers en enorme verwoestingen. De komst van de Koningin symboliseerde het einde van jarenlange onderdrukking en vrijheidsbeperking en het begin van een periode van nieuwe vrede en welvaart.

Op 13 maart 1945 reed Koningin Wilhelmina, konend vanuit Brussel en Antwerpen, via Maldegem naar Eede. Ze stapte daar uit haar gepantserde wagen en wandelde vastberaden de grens over, die voor deze gelegenheid gemarkeerd was met mee. Jaren later noemde zij de grensoverschrijding in haar memoires: "Een van de grootste gebeurtenissen uit mijn leven".

De foto van de terugkeer van Koningin Wilhelmina werd geplaatst door de Dorpsraad Eede en is op 13 maart 2010 onthuld door de heer drs. H. van Waveren, gedeputeerde van de provincie Zeeland, de heer J.E.A.L. De Roo, burgemeester van Maldegem, de heer J.F. Sala, burgemeester van Sluis en de heer J.F.M. Rootsaert, voorzitter van de Dorpsraad Eede.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°14'51" - O.L. 3°27'0")

Objectcode: ZE09ay; Opgenomen: 22 april 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.