Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Groede
gem. Sluis (Zeeland)

Markt

Jacob Cats

1577-1660
dichter, jurist en staatsman
Jozef van Mierlo
2005

Groede -  Jacob Cats   Groede -  Jacob Cats

Beschrijving

Beeld van Jacob Cats, zittend aan een rond tafeltje, met een glas in zijn hand.

Opschriften

Jacob Cats
2005
Jozef van Mierlo

Informatiebord

Jacob Cats dichtte bij Groede andere werken

'Vadertje Cats' (1577-1660) was de populairste schrijver van de Gouden Eeuw, omdat zijn poëzie juist zo toegankelijk was voor de gewone man en vrouw. Zijn verhalen en gedichten muntten uit in praktische levenslessen. Destijds zou zijn werk in geen enkel gezin ontbroken hebben. Dat heeft geen enkele andere Nederlandse dichter bereikt.
Jacob Cats was een Zeeuw, geboren in Brouwershaven en naar school gegaan in Zierikzee. Hij studeerde rechten in Leiden, voltooide zijn studie in Frankrijk (Orléans) en vestigde zich aanvankelijk als advocaat in Den Haag. Zijn liefde voor Zeeland bracht hem in Middelburg waar hij werd aangesteld tot stadsadvocaat. In 1611 gaf hij echter zijn rechtspraktijk op om zich toe te leggen op 'het delven van land' in Zeeuws-Vlaanderen. Vlak bij Groede liet Jacob Cats een hoeve bouwen. Tijdens het twaalfjarig bestand liet deze dichter, die later zou uitgroeien tot een gerespecteerd staatsman, een twaalftal polders bedijken.
Dat waren de Nieuwe Groedsche- of Oude Yvepolder, de Oude Groedsche polder, de Blokspolder, de Tuinpolder, de Isenpolder, de Oudepolder, de Stoutepolder of Zoutepolder, Proostpolder, de Gerard de Moorspolder, de Kleine Gerard de Moorspolder, de Cletemspolder en de 's Gravenpolder.
Veel plezier aan zijn inpolderingswerk in Zeeuws-Vlaanderen heeft hij echter niet beleefd. Om strategische redenen besloot men in de 80-jarige oorlog namelijk om grote delen van het gewonnen land weer onder water te zetten.

Kunstenaar

Jacob Cats (Brouwershaven, 10 november 1577 - Den Haag, 12 september 1660), Nederlands dichter, jurist en politicus. Cats is ook bekend onder de naam "Vader Cats", door zijn veelal didactische gedichten (bijvoorbeeld de frase Kinderen zijn hinderen, zei vader Cats).
Van 1621 tot 1623 was hij pensionaris van Middelburg. Vervolgens werd hij pensionaris van Dordrecht van 1623 tot 1636. Op 3 juli 1636 werd hij benoemd raadpensionaris van Holland, waarbij negen jaar later het ambt van grootzegelbewaarder kwam. Cats was van 1629 tot 1631 ook al voor korte tijd raadpensionaris geweest. Tot 1651 bekleedde hij dit ambt.

Reacties

Reageer op dit beeld

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°22'45" - O.L. 3°30'25")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: ZE09at; Opgenomen: 23 april 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.