Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Cadzand-Bad
gem. Sluis (Zeeland)

Boulevard De Wielingen

De Sluuswachter

Piet de Lijser
Guido Metsers
2000

Cadzand-Bad -  De Sluuswachter   Cadzand-Bad -  De Sluuswachter

Beschrijving

Beeld van man met pet.

Gesigneerd

guido metsers / 2000

Informatiebord

De "sluuswachter"
Tussen 1870 en 1875 werd met kruiwagen, schop en veel goedkope mankracht het achter u liggende afwateringskanaal gegraven om het overtollige oppervlaktewater van de vruchtbare polders af te voeren naar zee. Een sluis met zware sluisdeuren was daarbij noodzaak om te voorkomen dat bij vloed de polders zouden overstromen. Bij eb staat het water aan de landzijde van de zeesluis hoger dan aan de zeezijde. Eertijds was het de taak van de sluiswachter bij eb de zware deuren open te draaien. Zo werd het overtollige water toen richting zee geloosd. Tegenwoordig wort het water dat men teveel heeft via grote pompen in het gebouw achtger u gewoon weggepompt en is men het ook kwijt en kan men het zonder sluiswachter stellen. Piet de Lijser, de laatste echte "sluuswachter vâ 't haovetje vâ Kezand", stond model voor het beeldje, vervaardigd door beeldend kunstenaar Guido Metsers. De "sluuze" was van oudsher een sociaal trefpunt waar de "kezantenaor" en de toerist elkaar trofffen. Een praatje maakten, informeerden naar de temperatuur van het zeewater, naar het weer voor de komende dagen en of de mosselen dit jaar weer zo lekker waren als vorig seizoen. Kortom, men kende elkaar en had nog tijd voor elkaar. Tussen die begintijd van Cadzand-Bad als opbloeiende toeristenplaats zo omstreeks de vijftiger jaren van de vorige eeuw en het heden liggen vele jaren. Phanta Rhei, alles stroomt zoals het water door de "sluuze". Alles is in beweging, niets is bestendig. Zo ook Cadzand en haar bewoners en u, onze gast, die zich komt vermaken en ontspannen. Die tijd van toen komt nooit meer terug. De badplaats verandert gestaag maar wat blijft is de gastvrijheid, de aanspreekbaarheid en gemoedelijkheid van de "kezantenaor" en de tijd die we voor elkaar nemen. De laatste "sluuswachter vâ 't haovetje" staat hier voor u als symbool voor al die vroegere "oude kezantenaoren op de sluuze". Een kiekje voor het vakantiealbum, dat kon altijd wel en dat kan dus nog steeds, ga er maar naast staan!

Kunstenaar

Opmerkingen

De laatste sluiswachter van Cadzand was Piet de Lijser. In de jaren 1990 toen de contouren van een vernieuwend Cadzand-Bad zich begonnen af te tekenen bouwde een kleinzoon van De Lijser een klein appartementencomplex op de grond van z'n grootvader. Dit appartementencomplexje, 'De Sluuswachter' was de aanleiding een beeld aan te bieden aan de gemeenschap. Dit beeld, vervaardigt van gegoten graniet, is helaas onherstelbaar vernield geworden. De gemeente Oostburg was van mening geweest dat de sluuswachter terug moest komen en heeft de ontwerper van het oorspronkelijke beeld opdracht gegeven een nieuw beeld te vervaardigen. Dit bronzen beeld is op 20 december 2000 geplaatst en onthuld óp de sluuze waar een sluuswachter zich behoord te bevinden.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°22'37" - O.L. 3°22'56")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: ZE09ar; Opgenomen: 23 april 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.