Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Noordwelle
gem. Schouwen-Duiveland (Zeeland)

Dorpsring

Databankje


2008

Noordwelle -  Databankje   Noordwelle -  Databankje

Beschrijving

Bakstenen muur met vier gedenkstenen uit het dorp. Aan de muur is een bank bevestigd.

Informatiebord

travalje en herdenkingsstenen noordwelle

1
Het hier in 2007 opgerichte travalje, in het Zeeuws ook stravalje genoemd, is een hoefstal voor het beslaan van paarden. Het stravalje is een getrouwe kopie van het origineel dat van oudsher voor de smederij aan de ring om de kerk stond.

2
De ingemetselde herdenkingsstenen hebben betrekking op historische gebeurtenissen in het dorp Noordwelle. De linkersteen is in 1864 aangebracht in de kerk ter gelegenheid van herstelwerkzaamheden aan het gebouw in 1848 en 1864.

3
De twee middelste stenen getuigen van de aanvang van de bouw van een viertal woningen van het Burgerlijk Armbestuur aan de Smidsweg in 1921.

4
De rechtersteen is vervaardigd ter gelegenheid van de herbouw van de meestoof "Welland" in het jaar 1855. De meestoof was een fabriek waarin uit meekrapwortels rode kleurstof werd bereid. Deze meestoof van Noordwelle was in werking vanaf het jaar 1687, maar brandde enige jaren na de ingebruikname van een stoommachine in 1855 gedeeltelijk af. Ten gevolge van de komst van kunstmatige kleurstoffen verloor de teelt van meekrap zijn belang. De meestoof werd gesloten in 1878 en afgebroken in 1895.

De oorspronkelijke plaats van de genoemde objecten is met nummers aangegeven op een grafisch weergegeven historische dorpsplattegrond van Noordwelle uit het jaar 1892.

Opmerkingen

Officieel geopend tijdens de Stra˘ op 23 februari 2008.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°43'7" - O.L. 3°47'35")

Objectcode: ZE08aj; Opgenomen: 18 oktober 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt