Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Het Sas
gem. Goes (Zeeland)

Goese Sas

Frans Naerebout


2005

Nog geen foto's gemaakt.

Opmerkingen

Op 29 augustus 2005 is aan het Goese Sas, vlakbij de plaats waar Naerebout jarenlang lichtwachter was, een nieuw monument onthuld. Het is een ronde steen waarin staat gegraveerd: "Dat immer hoog in eere houdt den onverschrokken Naerebout", een citaat uit het Zeeuws volkslied. Frans Naerebout (Veere 30 augustus 1748-Goes 29 augustus 1818), loods, die op 24 juli 1779 het leven redde van 87 opvarenden van de Woestduin. Dit uit Batavia terugkerende schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was in een vliegende storm in stukken geslagen op de Noorder- en Oosterrassen, zandbanken tussen Westkapelle en Zoutelande.
Ook Jacob Naerebout, Frans' broer, en een aantal anderen speelden een grote rol bij deze reddingsoperatie. Hun overschrokkenheid werd uitbundig geprezen door de dichters Bellamy, Loosjes en Rhijnvis Feit.

In latere jaren volgenden nog enkele spectaculaire reddingen: de Zuiderburg in 1788 en de Voorland in 1795. Mensenredder Naerebout kreeg voor zijn inspanningen verschillende gedenkpenningen en enkele geldbedragen.

Na opheffing van de VOC in 1799 probeerde Naerebout als garnalenvisser aan de kost te komen. Vergeten sleet hij als lichtwachter op het Goese Sas aan de Oosterschelde zijn laatste levensjaren. Kort voor zijn dood werd hij door Koning Willem I benoemd tot Broeder van de Nederlandse Leeuw en kreeg hij jaarlijks f 200,–.

Aanklikbare trefwoorden:

Objectcode: ZE02ab.

© Website en Foto's: René & Peter van der KrogtHier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.