Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Utrecht
Utrecht

Croeselaan
(Beeldenpark)

Assist: Rider

Diverse kunstenaars
2019

Utrecht -  Assist: Rider   Utrecht -  Assist: Rider

Beschrijving

De eerste die de 'wisselplek' in het beeldenpark Croeselaan (zie hieronder) invulde was Jessica Stockholder. Zij koos een een 'Assist': een werk waarbij zij een door haar ontworpen object aan een ander, bestaand object bevestigd voor ondersteuning. De serie Assist gaat over onderlinge afhankelijkheid en doorlopende relaties, ook daar waar je ze wellicht niet zou verwachten. Hier heeft ze de nieuwe Assist tussen twee bestaande beelden geplaatst: de sculptuur 'Menselijke ontmoeting' van Paul Kingma en 'Het Paard' van Hans Wimmer. Het gaat om een tijdelijke toevoeging, die later weer verwijderd wordt.

Hoewel het de bedoeling was dat er jaarlijks een ander beeld op de wisselplek zou komen, stond dit beeld uit 2019 er in juli 2021 nog steeds.

Opschriften

Jessica Stockholder
Assist: Rider
2019
RVS

www.utrecht.nl/beeldencroeselaan

Kunstenaars

Beeldenpark Croeselaan

In 2018 en 2019 is de Croeselaan opnieuw ingericht. Bij de herinrichting vormde verduurzaming en circulair bouwen het uitgangspunt. Er werden zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de Croeselaan of de directe omgeving hergebruikt. Ook het beeldenpark is circulair. Het bestaat uit werken die afkomstig zijn uit de collectie van de gemeente Utrecht en uit de Rabo Kunstcollectie. De sculpturen bevonden zich oorspronkelijk op andere plaatsen in de stad. Door herinrichting van de openbare ruimte konden ze niet worden terug geplaatst. De selectie werken laat de diversiteit zien van de kunst in de openbare ruimte van Utrecht. De kunstwerken stammen uit verschillende tijden en vertegenwoordigen een variƫteit aan stijlen.

In de vaste opstelling van de sculpturen is één wisselplek gereserveerd. Hier wordt jaarlijks een ander, hedendaags werk geplaatst. Het is de bedoeling dat de hedendaagse generatie kunstenaars zich hier kan verhouden tot de geschiedenis van de kunst in de openbare ruimte in Utrecht. Deze kunstenaar krijgt de ruimte om daar een actuele visie aan toe te voegen.

  1. Wisselplek: Jessica Stockholder, Assist: Rider.
  2. Hans Wimmer, Groot gezadeld paard.
  3. Paul Kingma, De menselijke Ontmoeting, De Reis, Het Bolwerk.
  4. Liam Gillick, 24/7 Kiosk.
  5. Christian Jankowski, Living Sculptures:
  6. Fernando Sanchez Castillo, Citizen Perspective.

Zie: Gemeente Utrecht, Beeldenpark Croeselaan.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°5'14" - O.L. 5°6'24")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: UT22lg; Opgenomen: 10 juli 2021
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.