Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Utrecht
Utrecht

Domplein
(Pandhof van de Dom)

Hugo Wstinc (Lezende geleerde)

14de eeuw
domkanunnik
(Wikipedia)
edelsmidse Brom
1913

Utrecht -  Hugo Wstinc (Lezende geleerde)   Utrecht -  Hugo Wstinc (Lezende geleerde)

Beschrijving

Beeldje van de schrijvende kanunnik, gehuld in een pelsmanteltje en gezeten op een driepotige gotische stoel, op een fontein. Rondom de schaal staat de tekst:

(wapen van Utrecht)
hoc exornata est academia mvnere abvrre
(wapen van Utrecht)
foederis antiqvi qvae manebvsqve memor
Geschenk van de gemeente Utrecht aan de universiteit.

Tot voor kort stond deze aandachtig schrijvende monnik ook wel bekend als 'de lezende monnik'. Deze onjuiste benaming ontstond doordat Wstinc al kort na de onthulling van het beeld, en later wellicht zelfs nog een tweede keer, door vandalen van zijn pen en pennenkoker is beroofd. In 2004 was het 750 jaar geleden dat de eerste steen voor de Dom en de Pandhof werd gelegd. Dit vormde een mooie aanleiding voor de Universiteit Utrecht om het beeldje van de monnik weer in oude glorie te laten herstellen. De Utrechtse edelsmid/ontwerper Willem Noyons kreeg opdracht de kanunnik weer van zijn middeleeuws schrijfgerei te voorzien. Hij kon daarvoor gebruik maken van een foto in het archief Brom, bewaard in het Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen.

Vier telgen uit de beroemde Utrechtse edelsmedenfamilie Brom werkten mee aan de realisering van deze fontein. het ontwerp is van de edelsmid Jan Hendrik Brom (Utrecht 1860-1915; RKD Database).
Het beeldje is in 1915/16 gemaakt door zijn zoon Jan Eloy Brom (Utrecht 1891-1954; RKD Database). De vier waterspuwende draken en de acht leeuwenkoppen die de zuil sieren waarop Wstinc zetelt, werden gemaakt door zijn broer Leo Brom (Utrecht 1896-1965; RKD Database).
Hun oom, de historicus Gisbert Brom (1864-1915), kwam met het voorstel de kanunnik Wstinc in te zetten ter verbeelding van de middeleeuwse wetenschap. De broers Jan Hendrik en Gisbert overleden op 1 respectievelijk 7 februari 1915 en hebben daardoor zelf de voltooide fontein en de kanunnik nooit kunnen zien.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°5'26" - O.L. 5°7'21")

Objectcode: UT22ae; Opgenomen: 1 mei 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.