Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Leusden
Utrecht

Loes van Overeemlaan 19
(Nationaal Monument Kamp Amersfoort)

Sinaï Monument

Lex Horn
1960

Leusden -  Sinaï Monument   Leusden -  Sinaï Monument

Beschrijving

Veelkleurig stenen reliëf afkomstig van de Sinaï-kliniek voor Joods-psychiatrische zorg aan de Laan 1914 in Amersfoort (een paar honderd meter van het monument dat maar een meter over de gemeentegrens net in Leusden staat). De Sinaï-kliniek was geopend in 1960, in 2008 verhuisden de patiënten naar Amstelveen en twee jaar later is het gebouw gesloopt.

Met de plaatsing van dit monument wil Kamp Amersfoort de herinnering levend houden aan de moord op ruim 1.300 Joodse psychiatrische patiënten en medewerkers van Het Apeldoornsche Bosch in de Tweede Wereldoorlog.

Interpretatie van het reliëf van het informatiebord:

Het reliëf van Lex Horn kan als volgt worden geënterpreteerd: In de groep van drie personen wordt de figuur links omarmd en een helpende hand toegestoken. De middelste persoon met rechts daarachter de andere gestalte, verbeelden de eerste en de tweede lijn in de gezondheidszorg. Links naast deze gedaantes een beschermende hand met daarin een tak. Tussen de blaadjes van de tak is een duif te zien, boodschapper van hoop op nieuw leven, zoals in het Bijbelse verhaal van Noach. Rechts zijn de gestileerde vormen van een menorah te zien. Met deze zevenarmige kandelaar verlichtte Mozes het heilige tabernakel toen hij vanaf de berg Sinaï terugkwam bij zijn volk. De universele betekenis kan zowel worden uitgelegd als de hoop van het licht. Het tegenbeeld ervan is de woeste bol links met al zijn verzengende woelingen als vlammen; als met de verwoestende kracht van het vuur, een associatie met de Shoah, c.q. de Holocaust. Rechtsboven de menorah een stilering van het 'alziende oog' van God.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°8'4" - O.L. 5°21'42")

Objectcode: UT12ab; Opgenomen: 29 september 2018
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.