Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Rijssen
gem. Rijssen-Holten (Overijssel)

Huttenwal

Pompey

Canonkunstwerk Rijssen
Albert Dedden & Paul Keizer
2013

Rijssen -  Pompey   Rijssen -  Pompey

Beschrijving

Kunstwerk bestaande uit twee elementen: aen archetypische helm en een levensechte Hollandse Dog, naar het voorbeeld van Pompey, de hond van Willem van Oranje. De hond draagt een kanon aan een touw om zijn nek.

Rijssen - Pompey Rijssen - Pompey

Kunstenaars

Opmerkingen

Het kunstwerk herinnert aan een Munsterse soldaat, die in 1674 onder sauvegarde (vrijgeleide) in Rijssen was achtergebleven en verraad heeft gepleegd. De Rijssense bevolking is toen zo woedend geweest, dat zij hem in een kolk bij de wallen zou hebben gegooid, de zogenaamde Munsterkolk, op de hoek van de Huttenwal en de Boomkamp.

Canonkunst

Het is gemaakt in het kader van het canonkunstproject van het Kunstenlab, en op 7 februari 2013 onthuld door Sjoerd Cusveller (voormalig programmaleider Cultuur&Ruimte provincie Overijssel).

Het project sluit aan bij de Canon van Overijssel waarin de lokale geschiedenis van Overijssel wordt beschreven. Verspreid over de provincie Overijssel zijn 15 kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd. Het vertrekpunt voor de kunstwerken is een historische gebeurtenis uit de lokale of regionale canon. De kunstwerken versterken daarmee de cultuurhistorische beleving van de omgeving. Als rode draad door het Canonkunstproject schreef Koos Geerds over elke geschiedenis en kunstwerk een gedicht (tekst van informatiebord bij Canonkunstwerk Olst).

Informatie: Kunstenlab, Canonkunst.

Rijssen - Pompey

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°18'35" - O.L. 6°31'7")

Objectcode: OV18ag; Opgenomen: 25 april 2014
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt