Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Nijverdal
gem. Hellendoorn (Overijssel)

Grotestraat / Hoge Dijkje

Thomas Ainsworth

1795-1841, textieltechnicus, grondlegger van Nijverdal
onbekende maker
1986

Nijverdal -  Thomas Ainsworth   Nijverdal -  Thomas Ainsworth

Beschrijving

Reliëfportret in bakstenen monument.

Gesigneerd

MP 1985

Informatiebord

Thomas Ainsworth
stichter van Nijverdal 14 mei 1836
geb. 22 dec. 1795 te Bolton le Moors (Eng.)
overl. 13 febr. 1841 te Nijverdal
mogelijk gemaakt door de "Stichting 150 jaar Nijverdal" en
ABN Bank
14 mei 1986

Kunstenaar

Opmerkingen

Geschiedenis van TenCate:

In Nijverdal richtte Thomas Ainsworth in 1836 de Koninklijke Stoom Weverij (KSW), na Ainsworths overlijden nemen de gebroeders Salomonson het bedrijf over. Vanaf 1852 Koninklijke Stoom Weverij (KSW). In 1957 fuseerde KSW met de firma H. ten Cate Hzn. & Co., die vanaf het begin van de 18de eeuw in Almelo actief was. Het nieuwe bedrijf werd NV Textielfabrieken ten Cate / KSW genoemd. In 1982 is de naam gewijzigd in Koninkijke Nijverdal - Ten Cate, en in 1995 naar Koninklijke Ten Cate nv. In 2006 is de laatste stap gezet naar het huidige TenCate. Thomas Ainsworth (Bolton-le-Moors, 22 december 1795 - Nijverdal, 13 februari 1841), Engels textieltechnicus, die beschouwd wordt als de grondlegger van de katoenindustrie in Twente. Een toevallige ontmoeting in Hengelo met Willem de Clercq, secretaris van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), leidde tot de oprichting van een weefschool in Goor in 1833, waarover Ainsworth de leiding kreeg (tot 1836). Aan Twentse wevers werd in snel tempo geleerd te werken op Calicot-getouwen met een verbeterde snelspoel. De textieltechnicus Ainsworth begon proeven te nemen met nog fijnere soorten katoen zoals drukkatoen en cambric. De NHM verzocht hem een modelweverij en vlasspinnerij te stichten gecombineerd met een agentschap. Zijn keuze viel op de omgeving van het kruispunt van de straatweg van Zwolle naar Almelo met de rivier de Regge. In een directievergadering werd een naam bedacht voor deze plek: Nijverdal. De eerste steen voor de fabriek werd gelegd op 14 mei 1836. Ainsworth nam zijn intrek in de nabijgelegen oude havezate De Eversberg. Hier overleed hij onverwacht in 1841. Hij werd begraven in het stadje Goor, waar men zijn grafmonument - door de lokale gemeente uit dankbaarheid opgericht - nog steeds kan bewonderen op de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Laarstraat - Herman Heijermansstraat (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°21'52" - O.L. 6°28'18")

Objectcode: OV09ai; Opgenomen: 16 april 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt