Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Zaandam
gem. Zaanstad (Noord-Holland)

Houthavenkade

Houtwerker

Slavomir Miletić
2004

Zaandam -  Houtwerker

Beschrijving

Beeld op betonnen voetstuk.

Kunstenaar

Opmerkingen

De meer dan 40-jarige geschiedenis van de plaatsing van het beeld staat op een informatiebord naast het beeld:

De Houtwerker, symbool voor al die stoere mannen die in de Zaandamse haven met de hand het hout losten uit de schepen van overzee. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw verdienden honderden bootwerkers hun brood met deze zware arbeid die de streek voorspoed bracht. Als eerbetoon aan deze arbeider 'die het schootsvel' droegen, gaf de gemeente Zaandam in 1962 de Joegoslavische beeldhouwer Slavomir Miletic opdracht een beeld te vervaardigen. Ondanks veel verzet van de Zaandamse bevolking werd het beeld door de gemeente afgekeurd op esthetische gronden. Na een impasse die tientallen jaren duurde, slaagde de Stichting De Houtwerker erin om met inzamelingsacties voldoende geld bijeen te brengen om het beeld alsnog in brons te laten gieten. In 2004 werd de vijf ton wegende Houwerker in aanwezigheid van de beeldhouwer op zijn sokkel gehesen. Als een beschermheer kijkt de bronzen reus sindsdien uit over de vroegere haven.

Het beeld heeft een eigen Wikipedia-pagina:

De Houtwerker is een vier meter hoog beeld ontworpen door de Joegoslavische beeldhouwer Slavomir Mileti?. Het beeld dat in opdracht van de Zaandamse gemeenteraad werd gemaakt als ornament voor de nieuwe Beatrixbrug werd door de raad op 10 juni 1963 echter afgekeurd op "esthetische en technische gronden".

Contra-expertise door Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek toonde echter dat het zes ton zware kunstwerk geen technische gebreken vertoonde en over de artistieke kwaliteiten hebben bekende kunstkenners, waaronder Willem Sandberg van het Stedelijk Museum in Amsterdam zich positief uitgelaten.

Na de afwijzing van het beeld werden diverse actiecomité's opgericht om het beeld in Zaandam geplaatst te krijgen. Het beeld, inmiddels in beton gegoten, kreeg in 1971 een plaats op het Waterlooplein in Amsterdam. De marktkooplui hadden er naar verluidt een kwartje voor betaald. De Houtwerker is een constante strijd geweest tussen de bevolking (in een onderzoek onder 1000 Zaandammers wilde 91 pct. het beeld terug) en het gemeentebestuur.

Ruud Vreeman had bij zijn aantreden als burgemeester van Zaanstad gezegd er alles aan te zullen doen om De Houtwerker weer een plek in Zaandam te geven. Enkele dagen na zijn afscheid als burgemeester kon hij het in brons gegoten beeld op 20 juni 2004 onthullen in bijzijn van de kunstenaar.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°25'57" - O.L. 4°49'18")

Objectcode: NH58ae; Opgenomen: 16 juli 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.