Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Callantsoog
gem. Schagen (Noord-Holland)

Dorpsplein

De Visserman (III)

Anna Op 't Landt
1931/1998

Callantsoog -  De Visserman (III)   Callantsoog -  De Visserman (III)

Beschrijving

Beeld van een visser.

Opschriften

DE VISSERMAN III
Naar het origineel (1931)
van Annie Op 't Landt.
Op initiatief van de
Historische Vereniging
Callantsoog
en met veel enthousiasme
mogelijk gemaakt door
inwoners, bedrijven en
recreanten.

Onthuld 30 april 1998

Kunstenaar

Opmerkingen

In 1924 werd de plaatselijke weg verbreed. Hierbij kwam een hoeveelheid zand vrij waarmee een heuvel werd opgeworpen, die werd afgedekt met terplaatse gevonden keien (de 'rots'), daarop werd een amateuristische fontein geplaatst. De beeldhouwster Annie Op 't Landt maakte een passender beeld voor deze rots. In 1931 werd de eerste versie van dit beeld in beton geplaatst. Tijdens de WO II schoten de Duitsers op het beeld, daarbij verloor het o.a. zijn neus. Daarop werd het beeld naar het buurdorp Groote Keten gebracht en in de tuin van een familie geplaatst. Na de oorlog kwam het beeld weer terug. In 1960 moesten de rotspartij en het beeld wijken voor auto's. Het betonnen beeld was ondrtussen ook aardig afgetakeld.
Beeldhouwer Eric Claus maakte een getrouwe kopie van het beeld, dat geplaatst werd bij het bejaardenpension 'Huys ten Oghe', maar is in 1979 op het Dorpsplein geplaatst.
Op initiatief van Historische Vereniging Callantsoog werd in 1997 een bronzen afgietsel van het beeld gemaakt. Dit derde beeld is op 30 april 1998 onthuld door de ex-wethoudster mevr. Kuit. Traditiegetrouw gebeurde dit door een emmer zeewater tegen het beeld te gooien.

Reacties

Datum: 29 Mar 2013
Naam: Han Limburg
Bericht: Als kind waren wij in de jaren '30 vele jaren op vakantie in Callantsoog.
Mijn ouders huurden dan een huisje van Anna op 't Land, beeldhouwster die daar samen met haar vriendin Tine van Doornik een atelier had. Anna heeft ons vaak rondgereden in haar toen al antieke, openauto la Olie B Bommel's oude schicht. Het zijn goede vriendinnen van onze ouders geworden.
In de oorlog hebben ze Joodse onderduikers in hun huis in Sloterdijk (stond vlak bij het huidige NS station) verborgen gehouden. Dit liep mis (verraden?) en toen zijn ze te samen met de Joodse mensen afgevoerd en er is nooit meer iets van hen gehoord.
Anna boetseerde beelden die later in brons werden gegoten.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°50'8" - O.L. 4°41'35")

Objectcode: NH44ch; Opgenomen: 26 maart 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt