Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Purmerend
Noord-Holland

Kastanjelaan

Mart Stambank

Mart Stam & Hans van Houwelingen
2012(1926)

Purmerend -  Mart Stambank   Purmerend -  Mart Stambank

Beschrijving

Betonnen bank die onder een rechte hoek staat met een pergola. Aan het eind van de pergola is een gedenksteen met de tekst "1926 purmerend 2010" en de wapenfiguur van Purmerend.

In 1926 ontwierp de Purmerendse architect Mart Stam een bank als eerbetoon aan de kort tevoren overleden huisarts dokter J.J. Maats (1841-1922). Deze Dokter J.J. Maatsbank is geplaatst in het Whereplantsoen, werd echter verwaarloosd en is bij de verlegging van de Where in 1967 verdwenen. Ter vervanging is er in 1968 een nieuwe bank met de oorspronkelijke gedenkplaat geplaatst aan de Bierkade, die echter niet overeenkomt met de door Stam ontworpen bank.

De maquette van Mart Stams ontwerp is bewaard in het Purmerends museum. Op basis daarvan is er in opdracht van de gemeente een nieuwe 'Mart Stambank' gemaakt door de kunstenaar Hans van Houwelingen. De bedoeling was dat er een tiental identieke banken in de diverse parken van Purmerend zouden komen te staan, als beeldmerk van Purmerend. De eerste (en tot nu toe enige) bank is in 2011 geplaatst in het plantsoen achter het stadhuis.

Kunstenaars

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°30'23" - O.L. 4°57'16")

Objectcode: NH43aq; Opgenomen: 22 september 2018
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.