Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Volendam
gem. Edam-Volendam (Noord-Holland)

Havenhoofd

O.L. Vrouw van Banneux

Gerard Dupon
1953

Volendam -  O.L. Vrouw van Banneux   Volendam -  O.L. Vrouw van Banneux

Beschrijving

Stenen beeld van Maria op hoge sokkel.

In de zomer van 1952 werd door een groep Volendammers, onder leiding van kapelaan Drost van de St.Vincentiusparochie in Volendam ,voor de eerste keer deelgenomen aan een Nationale Banneuxbedevaart, georganiseerd door het Centraal Banneuxsecretariaat te Maastricht. Deze geslaagde pelgrimage van de groep Volendammers leidde tot een uitnodiging aan de Limburgse Banneux-promotor, de heer Leo Olivers uit Maastricht, om een voordracht met film over het Banneuxgebeuren te komen houden in het St.Joseph gebouw te Volendam op zondagmiddag 28 september 1952. Diezelfde zondagavond liep Leo Olivers samen met kapelaan Drost naar het havenhoofd voor een groet aan de uitvarende Volendammer vissersvloot. Leo Olivers was onder de indruk van die sterke Volendammer saamhorigheid, bijzonder ook voor hun grote Mariadevotie, zoals hij dit op deze dag mocht ervaren. Spontaan opperde hij aan kapelaan Drost: "Hier op deze plaats zou het een prachtige plek zijn voor het plaatsen van een Mariabeeld, speciaal het beeld van O.L. Vrouw van Banneux, de Maagd der Armen, die immers in Banneux heeft gezegd te zijn gekomen voor alle Natiën." Hij vervolgde, "Is er nog een betere plaats dan hier, waar jaarlijks zoveel duizenden toeristen , bezoekers en zeker niet op de laatste plaats de Volendammer vissers voor hun dagelijks brood , de haven in en uit varen?"

Driekwart jaar later op 19 juli 1953 voer de met vlaggen getooide vissersvloot met als eerste de botter Volendam III met aan boord de Haarlemse bisschop, Mgr. J.P. Huybers en andere officiële genodigden, naar het havenhoofd, waar de bisschop inhuldigde. De Bisschop van Luik, Mgr. Kerckhoffs had het nieuwe Mariabeeld reeds officieel ingezegend in Banneux, voor het vertrek naar Volendam.

In het Banneux blad (Boodschap voor alle Naties) van juli-augustus 2010 staat een verslag betreffende het Mariabeeld op het havenhoofd te Volendam.

Dit beeld voorstellende de Maagd der Armen is de door Mgr. L.J. Kerkhofs goedgekeurd als de officiele voorstelling van Onze Lieve Vrouw van Banneux. Het is ontworpen door dhr. Dupon uit Brugge in 1958 en is in Banneux aan de bron geplaatst.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°29'33" - O.L. 5°4'34")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: NH18ah; Opgenomen: 6 maart 2010  / gewijzigd: 20 oktober 2019
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.