Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Den Helder
Noord-Holland

Bernhardplein
(Schouwburg De Kampanje)

Zoveel hoofden, zoveel zinnen

Jerome Symons
2000

Den Helder -  Zoveel hoofden, zoveel zinnen   Den Helder -  Zoveel hoofden, zoveel zinnen

Beschrijving

Kunstwerk bestaande uit twee delen. De waterpartij, die onderdeel uitmaakt van de stadsvloer met daarin vijf sokkels. De vijf 'lage plateaus' zijn ieder 1,5 bij 1,5 meter. Daarop staan de "echte" kunstwerken - vijf hoofden van twee meter hoog, gemaakt van gegoten aluminium, afgewerkt met bladgoud en inwendig verzwaard met gehard staal. De ogen zijn van kristal. In iedere mond zit een voorwerp van verguld brons, v.l.n.r. vis, pijl?, bal, kralenketting en de laatste heeft een fruitpers op zijn hoofd.

Den Helder - Zoveel hoofden, zoveel zinnen Den Helder - Zoveel hoofden, zoveel zinnen Den Helder - Zoveel hoofden, zoveel zinnen Den Helder - Zoveel hoofden, zoveel zinnen Den Helder - Zoveel hoofden, zoveel zinnen

Kunstenaar

Opmerkingen

De oorspronkelijke titel van het kunstwerk was 'vijf manieren om je mond te roeren'. "De bedoeling was niet alleen iets te doen met de vijf sokkels, maar het moest vooral ook een ironische inslag hebben", laat Symons weten. Zoveel hoofden, zoveel zinnen werd uiteindelijk de titel waaronder het kunstwerk op 10 juni 2000 werd onthuld. "Het zijn de koppen van acteurs die ieder op eigen wijze een tekst zeggen", aldus Symons. Volgens de gemeente heeft het ook de betekenis van vijf manieren om iets te zeggen en toch je mond te houden, zoals bij een beschrijving van het kunstwerk staat te lezen.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°57'33" - O.L. 4°45'37")

Objectcode: NH15ak; Opgenomen: 26 maart 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt