Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Den Helder
Noord-Holland

Middenweg
(Rotonde bij de Vijfsprong)

Marinemonument

A.G. van Lom
1922

Den Helder -  Marinemonument   Den Helder -  Marinemonument

Beschrijving

Obelisk, uitgevoerd in natuursteen. Aan de voorkant een reliëf van een vrouwenfiguur met kind. Aan haar voeten een gesneuvelde mannenfiguur met daarover de Nederlandse vlag. Op de linker- en rechterzijde van de acht meter hoge obelisk zijn plaquettes aangebracht met 58 namen van slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog (rechts H.Ms. Willem van Ewijck en links de marinemensen erbij van de G11 I(toegevoegd in 1939). Op de achterzijde van de pilaar een lege plaat (vroeger met de namen van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog) onder de wapens van Nederland en het voormalig Nederlands-Indië aangebracht, met daaronder de naam j.a. van gelder.

Rondom het monument staan vier paaltjes. De ketting die de paaltjes verbindt is afkomstig van de torpedoboot G11, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de buurt van Terschelling op een mijn liep. In de bestrating aan de voorzijde is een wereldkaart gemaakt. Naast het monument staat een glazen behuizing voor een boek met daarin de namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog

Opschriften

VOOR HEN DIE VIELEN

Gesigneerd: A.G. van Lom / Den Haag

Kunstenaar

Opmerkingen

Symboliek
De Vrouwenfiguur staat symbool voor het Nederlandse volk. Met haar linkerhand leunt zij op een anker om aan te geven dat zij vertrouwt op haar zeemacht. Het kind verbeeldt de toekomst en het komende nageslacht, voor wie de offers in de oorlog gebracht werden en tilt als symbool hiervoor alvast een stukje van de Nederlandse vlag omhoog, die de gesneuvelde man aan de voeten van de vrouwenfiguur bedekt.

Onthuld op 14 oktober 1922 door Koningin Wilhelmina en haar Prins Hendrik op het Havenplein, in 1993 is het verplaatst naar gebouw 'De Boeg' en in 2001 naar de huidige plaats.

Oude ansichtkaart(en)

   
Klik op een kaart voor vergroting.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°57'25" - O.L. 4°45'29")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: NH15ah; Opgenomen: 26 maart 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.