Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Bergen aan Zee
gem. Bergen NH (Noord-Holland)

Parkweg/Paulineweg

Marie van Reenen-Völter

Eßlingen 1854 - Bergen 1925)
huwde in 1882 met Jacob van Reenen, burgemeester van Bergen (van 1885-1923) (beeltenis in Bergen)
Tjipke Visser
1926

Bergen aan Zee -  Marie van Reenen-Völter   Bergen aan Zee -  Marie van Reenen-Völter

Beschrijving

Borstbeeld met aan de voorzijde de naam m. van reenen völter.

Herdenkingsmonument
Bergen aan Zee is in 1906 gesticht door Jacob en Marie van Reenen-Völter. Als eigenaar van de duinen kon Jacob in 1905-1906 de Zeeweg laten aanleggen vanaf boerderij 'De Franschman' tot aan het strand. Het herdenkingsmonument is in fasen tot stand gekomen. Het muurtje met gedenksteen en de familiewapens van de stichters is geplaatst in 1912. Daarbij behoorde oorspronkelijk ook een duinwaterpomp met uitstroombekken, die later verloren zijn gegaan. Het borstbeeld ter nagedachtenis van Marie – zij overleed in 1925 – werd vervaardigd door de beeldhouwer Tjipke Visser en onthuld in 1926. De zitbanken zijn gebouwd naar ontwerp van Jan Roggeveen. De linker bank markeert het 25-jarig bestaan van Bergen aan Zee. De rechterbank markeert het 100-jarig bestaan van het dorp in 2006. Het gehele ensemble is bij dat eeuwfeest conserverend gerestaureerd.

"Zee en strand, beseffen Jacob en Marie van Reenen, worden een toeristische trekpleister. En de zee ligt maar een kilometertje of vijf verderop. Achter een leeg duingebied, dat aan de familie toebehoort en dat geen cent oplevert. (...)
De befaamde Haarlemse tuinarchitect Leonard Springer krijgt opdracht een weg te ontwerpen die Bergen moet verbinden met de nieuwe badplaats. Hij tekent de drie kilometer lange Zeeweg tussen boerderij De Franschman en de zee. De aanleg zal ruim een jaar in beslag nemen. Stratenmaker Dirk Min, zoon van de befaamde helmplanter Klaas, is met veertig arbeiders van 5 maart 1905 tot 22 maart 1906 bezig om het strand klinker voor klinker te ontsluiten.
Voor de ontwikkeling van de badplaats, die in 1905 voor het eerst als Bergen aan Zee wordt aangeduid, roepen Jacob en Marie de hulp in van grote namen als de beroemde architect H. P. Berlage en de bioloog Jac. P. Thijsse. Maar uiteindelijk wordt Bergen aan Zee toch vooral het project van Marie van Reenen-Völter.
In juni 1908 richt zij de BEM op, de Bouw Exploitatie Maatschappij Bergen aan Zee, waarin het familiebezit aan strand en duingrond wordt ondergebracht. Eénderde daarvan kan voor bebouwing worden uitgegeven, onder stringente voorwaarden en bij voorkeur aan de betere standen. Want de Van Reenens willen van Bergen aan Zee een exclusief paradijsje maken, zo veel mogelijk afgeschermd van de buitenwereld."

Opschriften

MADvREENEN

VÖLTER

1854
1925

Gesigneerd

tjipke visser sculpsit 1926

Kunstenaar

Oude ansichtkaart(en)

   
Klik op een kaart voor vergroting.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°39'34" - O.L. 4°37'47")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: NH09ag; Opgenomen: 10 mei 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.