Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Amsterdam
Noord-Holland

Stadhouderskade
(Leidsebosje)

Herman Heijermans

Rotterdam 1864 - Zandvoort 1924
toneelschrijver; schreef hij ook honderden kleine verhaaltjes (Falklandjes, ontleend aan zijn pseudoniem Samuel Falkland).
(Wikipedia)
Joseph Mendes da Costa
1935/1964

Amsterdam -  Herman Heijermans

Beschrijving

Stenen borstbeeld op een zuil met daarop van boven naar beneden de naam HEIJERMANS.

Het beeld dat in 1929 in het Vondelpark geplaatst was ondervond een sterk verdeelde ontvangst. Mendes had gepoogd Heijermans' markante, maar nogal eigengereide persoonlijkheid uit te beelden door hem in een streng en strak expressionistische stijl in hard, weerbarstig steen uit te houwen. Het beeld werd een mikpunt voor vandalen en in 1934 was het zo beschadigd dat het werd verwijderd en Mendes de opdracht kreeg een nieuwe te maken.

In 1935 werd de tweede versie in het Leidsebosje geplaatst, maar ook daar bleek het niet veilig en in 1940 werd het beschadigde beeld weggezet in opslag.

Na de oorlog kreeg Frank de Miranda de opdracht het beeld te restaureren maar dat (b)leek in eerste instantie onmogelijk omdat het oorspronkelijke gipsmodel verdwenen was. Uiteindelijk is een tweede poging tot restauratie, uitgevoerd door de firma van Tetterode gelukt – bij wie het oorspronkelijk gipsmodel weer opgedoken was – en staat het borstbeeld sinds 1964 weer in het Leidsbosje.

Opschriften

Op de zijkant van het voetstuk staat:

geschonden 1940
gerestaureerd 1964

Gesigneerd

monogram JMO (de O ipv een C ?).

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°21'48" - O.L. 4°52'48")

Objectcode: NH04ok; Opgenomen: 7 juni 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt