Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Amsterdam
Noord-Holland

Ms. van Riemsdijkweg / Tt. Neveritaweg  

Daniël Goedkoop

Carel Kneulman
1944

Amsterdam -  Daniël Goedkoop   Amsterdam -  Daniël Goedkoop

Beschrijving

Gedenknaald met reliefportret en de jaartallen 1894-1944.
Gefotografeerd is het beeld op de oude locatie aan de Stenendokweg, die ook nog op de Google-Earth kaart hieronder aangegeven is. Inmiddels is het beeld verplaatst, nieuwe locatie N.B. 52°24'7" - O.L. 4°53'35"

Opschriften

D Goed-
koop
Gesigneerd: C. Kneulman

Kunstenaar

Opmerkingen

De naald was een cadeau van het personeel van de NSM voor het vijftigjarig bestaan van de werf. Op de plaquette staat Daniël Goedkoop, in 1894 de oprichter en directeur. Volgens de Noorder IJ-krant wordt de naald binnenkort verplaatst naar een meer markante plaats. Daniël Goedkoop Dzn., (Amsterdam 1874 - 1947), zoon van de oprichter (1894) van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij, hij volgde zijn vader als directeur in 1919.

Reacties

Datum: 10 Aug 2011
Naam: Ruud van der Sluis
Bericht: Aan de Stenendokweg in Amsterdam Noord stond tot twee weken geleden "de naald van Goedkoop" zoals dit monument in de wandelgangen wordt genoemd. Het dateert uit 1944 en de afbeelding van Daniel Goedkoop is gemaakt door Carel Kneulman. Ongeveer twee jaar ben ik doende geweest om iedereen en met name het Stadsdeel Noord te overtuigen van het feit dat dit monument thans op een minder fraaie plek staat door uitbreiding van de bebouwing ter plaatse. Door veel steunbetuigingen is het Stadseel hier inmiddels ook van overtuigd. Sterker nog, het Stadsdeel is heel voortvarend te werk gegaan en in overleg met diverse ondersteunende organisaties en mijn persoon wordt op 9 september "de naald" opnieuw onthuld op een betere plaats en wat het belangrijkste is, weer terug op de NDSM werf. Op mijn website www.ndsm-werfmuseum.nl is bij 'NDSM Diversen' informatie te vinden omtrend de voortgang. De onthulling zal door Hans Goedkoop en de Stadsdeelvoorzitter geschieden.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie N.B. 52°24'26" - O.L. 4°53'33" (Satellietfoto: Google Maps)

Objectcode: NH04jj; Opgenomen: 20 mei 2011
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.