Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Amsterdam
Noord-Holland

Begijnhof  

Truus en détresse

Truus Trompert (1915-1977)
Charlotte van Pallandt
1984/90

Amsterdam -  Truus en détresse   Amsterdam -  Truus en détresse

Beschrijving

Stenen beeld van een vrouw in een zittende vrouwenfiguur met gekruiste armen, van gehakte gepatineerde Pietra Bruna. Model stond Truus Trompert (1915-1977) in de houding die zij aannam nadat een paar dagen daarvoor haar broer Cor was overleden.

Kunstenaar

Opmerkingen

Het beeld is oorspronkelijk in 1959 op veel kleinere schaal in brons gemaakt. Omstreeks 1984 werd het op haar aanwijzingen in Italië in steen (Bruno Pietra) uitgehakt. Dit stenen beeld is in 1990 door de Gemeente Amsterdam aangekocht en aan het Stichtingsbestuur van het Begijnhof aangeboden. De onthulling vond plaats op zaterdag 13 oktober 1990 om 14 uur in aanwezigheid van de beeldhouwster en de toenmalige minister Hedy d'Ancona.

Truus Trompert was veertig jaar het favoriete naaktmodel van beeldhouwers en schilders als Mari Andriessen, Dora Esser, Nic. Jonk, Hildo Krop, Constant Nieuwenhuijs, Charlotte van Pallandt, Ellen Roos en Gerrit Jan van der Veen. Zij stond ook model voor de Nederlandse Maagd op het Nationaal Monument op de Dam. Truus - op de academie werden uit gemakzucht of omdat de privacy dat vereiste alle modellen Truus genoemd - heette Anna Sophia Maria Elisabeth Borghmans, later gehuwd met Bernhard Trompert

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°22'11" - O.L. 4°53'24")

Objectcode: NH04cv; Opgenomen: 24 juni 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.