Nederland |
Mens & Dier in Steen & Brons |
Zoek op deze site:
|
Amsterdam Noord-Holland Weteringschans
|
Portretmedaillons BarlaeusgymnasiumSophocles, Cicero, Vondel en Huygens |
Atelier Van den Bossche en Crevels
1885 |
Vier portretmedaillons.
![]() SOPHOCLES Sophocles (496-406 vChr), een van de drie grote Attische tragediedichters. |
![]() CICERO Marcus Tullius Cicero (106-43 vChr), Romeins redenaar, politicus, advocaat en filosoof. |
![]() VONDEL Joost van den Vondel (1587-1679), dichter en toneelschrijver. |
![]() HUYGENS Christiaan Huygens (1629-1695), wis-, natuur-, sterrenkundige en uitvinder. |
Uit de openingsrede gehouden door rector A.H.G.P. van den Es in 1885:
De vier portretmedaillons aan de voorzijde geven het karakter van de school weer. De beide beeltenissen van Sophocles en van Cicero herinneren de toevallige passerende wandelaars er aan dat de filosofie van zowel de Grieken als van de Romeinen hier beoefend werd. De derde portretmedaillon toont ons Vondel; het belang van kennis van de literatuur voor de vorming van de scholieren werd met deze keuze dus onderstreept. Het vierde portretmedaillon wil benadrukken dat de wiskunde en de aanverwante vakken ook behoren tot de kerncompetenties van deze school; voor dit portret viel de keuze op de Nederlandse geleerde Christiaan Huygens.
Uit Het Nieuws van den Dag van 2 december 1885:
De voorgevel aan de Weteringschans is in Italiaansche renaissance ontworpen. Het plint of sokkel van Zweedsch graniet; de cordonlijsten, borstwering, banden en hoofdingang van Escauzijnschen steen. Overigens is de geheele gevel van zandsteen opgetrokken, uitgenomen de gevelvlakken boven den cordonband en tusschen de paviljoenen, welke uitrooden baksteen zijn samengesteld. De versieringen aan bet gebouw aangebracht ter hoogte van de 1e verdieping aan het linkerpaviljoen bestaan uit medaillons, voorstellende Sophocles en Cicero, en aan het rechter Vondel en Huijgens, en op het middenpaviljoen omkranste Vederen, ter hoogte van de 2e verdieping bovengenoemde medaillons, verschillende attributen, als de aardrijkskunde, de letteren, de natuurkunde, de natuurlijke historie, de geschiedenis en de scheikunde.De twee frontons, welke de twee zijpaviljoenen bekronen, zijn versierd met bustes, in bet linker die van Minerva en in het rechter die van Hermes, waaromheen ornamenten zijn aangebracht,; voorts is de geve! versierd met kapiteelen, guirlandes, sluitsteenen met mascarons enz. Deze beeldhouwwerken zijn vervaardigd door de heeren Van den Bossche en Crevels, beeldhouwers alhier.
liet middenpaviljoen wordt bekroond door een uit zandsteen vervaardigden beeldengroep, voorstellende de wetenschap, ontworpen en gebeeldhouwd door den Heer Bart van Hove. Ook de buste, welke op het fronton van den hoofdingang prijkt, zijn van dezelfde hand. Naast bovengenoemde groep zijn wapenschilden aangebracht: links bet oude wapen van Amsterdam, het z. g. koggeschip, gedekt door een vestingkroon, rechts liet tegenwoordige wapen, gedekt door de keizerskroon.
De ontwerper is de Heer W. Springer. Het artistieke gedeelte en de leiding van den bouw was opgedragen aan J. Bernard Springer ; en aannemer was D. Zuijderhoek.
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.