Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Alkmaar
Noord-Holland

Langestraat 93
(Het Moriaanshoofd)

De Rechtspraak


ca. 1721

Alkmaar -  De Rechtspraak   Alkmaar -  De Rechtspraak

Beschrijving

Rijke gepolychromeerde houten bekroning van de gevel in Lodewijk XIV-stijl. Voorgesteld wordt de goede rechter. Centraal staat een naakte vrouw met in haar hand een stralende zon - de Naakte Waarheid - die wordt onthuld door Vader Tijd die man met doek naast haar. Boven deze voorstelling is de goede rechter zelf gesymbolideerd door een scherpziende adelaar. De rechter wordt bijgestaan door (links) Moed (een gehelmde vrouw met een eikentak - symbool voor de vrede - en een schild waarop een verbeelding van de strijd in de mens tussen goed en kwaad: de goede leeuw overwint het kwade zwijn) en (rechts) Overwinning (een vrouw met lauwerkrans op het hoofd en helm in linkerhand en een granaatappel in de hand). De waarheid staat op een wereldbol met een dierenriem eromheen.

Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster Klik op de foto voor een vergroting in een apart venster

(klik op de kleine foto voor een vergroting, die in een apart venster verschijnt.)

Opmerkingen

In 1718-1720 liet de toenmalige bewoner, de jurist Simon Schagen het pand geheel verbouwen, met als resultaat de rijk versierde voorgevel. Alle details in deze gevel refereren naar de rechtspraak en Simon Schagen zelf. In 2007 is het beeld gerestaureerd.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°37'54" - O.L. 4°44'46")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: NH02by; Opgenomen: 20 maart 2011
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.