Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Alkmaar
Noord-Holland

Kennemerbolwerk

Herder

Paul van Crimpen
1985

Alkmaar -  Herder   Alkmaar -  Herder

Beschrijving

Beeld van een man met een hoed.

Kunstenaar

Reacties

Datum: 20 Apr 2012
Naam: Jan Boom
Bericht: Voor dit beeld ben ik het model geweest. Van 1980 t.m. 1995 was ik schapenhouder in het Verdronken Land van Saeftinghe en de eerste 4 jaar van die periode ook schaapherder. Paul van Crimpen was toen al jaren een goede vriend en hij raakte door mijn werk geinspireerd, liep in 1981-'82 vele keren mee om te ervaren hoe het was en liet zijn zoon Lukas de sfeer in foto's vastleggen. Op grond daarvan maakte hij een zestal voorstudies in klei waarbij vooral het werk van Mari Andriessen en Alberto Giacometti hem voor ogen stond.
Een van die voorstudies is de basis geworden voor dat bronzen beeld in Alkmaar, afgeleverd in 1985, een ander is uitgewerkt tot een beeld dat enkele jaren later in De Rijp is geplaatst, en een aantal zijn als zodanig in brons gegoten als geschenk voor familie en relaties en voor verkoop in galerieen. Voor die bronzen versies maakte hij zelf de gips-mallen in positief en negatief, een zeer lastige klus vooral voor de grotere beelden. Ik herinner me dat de eerste opdracht voor Alkmaar bijna de mist in ging omdat de mal voor dat beeld tijdens een storm werd getroffen door een omgewaaide boom die viel op het dak van de loods van de bronsgieter waarin die mal was opgeslagen. Maar de scherven konden worden gelijmd en het is toch nog goed gekomen.
Paul is in 1999 overleden en heeft mij de voorstudies (5 in gebakken klei, 1 in brons en 1 in was), en de foto's die hij gebruikte, nagelaten. Ook bewaar ik een uitgebreide correspondentie met hem ondermeer over dit werk.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°37'45" - O.L. 4°44'38")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: NH02bu; Opgenomen: 20 maart 2011  / gewijzigd: 1 mei 2012
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.