Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Tilburg
Noord-Brabant

Poirtersstraat 4a
(vm. huishoudschool)

Anna te Drieën

Lambertus Zijl
1932

Tilburg -  Anna te Drieën   Tilburg -  Anna te Drieën

Beschrijving

Reliëf van keramiek - helaas samen met de hele gevel grijs geverfd - voorstellend St. Anna met op haar armen haar dochter Maria met een boek en het Jezuskind. Onder deze voorstelling een reliëf van een hen die haar kuikens beschermd.

Kunstenaar

Opmerkingen

Vervaardigd in opdracht van de St. Theresiastichting voor de Montessori- annex huishoudschool. Later werd het gebouw parochiehuis en thans is er een bedrijf in gevestigd.
De hen met de kuikens verwijzen naar de functie van het gebouw: "kinderen beschermen tegen den slechten invloed der wereld en opvoeden voor het toekomstig leven" (Roomsch Leven 14 aug. 1932).

Anna te Drieën

De Heilige (Moeder) Anna of Sint Anna is volgens de christelijke traditie de moeder van de Heilige Maagd Maria. De verering van Anna begint in de vijfde/zesde eeuw in het Midden-Oosten en komt al spoedig naar het Westen (Venetië en Rome). Zij bereikt haar hoogtepunt in de 15e en 16e eeuw. In die tijd ontstaat een heel speciale afbeelding Anna te Drieën: Anna met Maria en Jezus. In de vijftiende eeuw vooral uitgebeeld als vrouw die op haar arm een meisje (Maria) draagt, die een klein kind (Jezus) vasthoudt. Rond 1600 zitten Maria en Anna dikwijls op een bank, terwijl Jezus als klein kind tussen hen in staat. Anna heeft dan dikwijls een boek of een vrucht in haar hand.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°33'8" - O.L. 5°3'49")

Objectcode: NB57dt; Opgenomen: 14 augustus 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt