Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Tilburg
Noord-Brabant

Dionysiusstraat
(Klooster-speel-tuin)

Marietje Kessels Monument

Guido Geelen
2001

Tilburg -  Marietje Kessels Monument   Tilburg -  Marietje Kessels Monument

Beschrijving

Het monument bestaat uit een een hinkelbaan met met doeken bedekte twee stoelen, op een ervan liggen twee aronskelken, en een haan. Het hinkelspel was bekend in de tijd van Marietje en wordt ook nu nog volop door kinderen gespeeld. Het is een spel waarin de elementen Hemel en Aarde voorkomen en waarin zelfs de plattegrond van een kerk te herkennen is.

De moord op de elfjarige Maria Catharina Wilhelmina Kessels (Tilburg 2 maart 1890-Tilburg 22 aug. 1900) in de Heilig Hartkerk van de Noordhoek te Tilburg is een misdrijf dat aan het begin van de 20e eeuw opschudding veroorzaakte in de stad.
Marietje Kessels was de dochter van Mathieu Kessels, eigenaar van de Koninklijke Nederlandse Fabriek van Muziek-Instrumenten. Op woensdag 22 augustus 1900 verdween ze terwijl ze even weg was voor een boodschap. Na twee dagen werd haar lichaam gevonden in het gewelf van de de Heilig Hartkerk, 300 m van haar huis, ze was seksueel misbruikt. De zaak is nooit opgelost, verdacht waren de schilder Gasparus Mutsaers, die in de kerk werkzaam was, en koster Johan van Isterdaal. De toenmalige hoofdverdachte Mutsaers werd in de rechtszaak én in hoger beroep vrijgesproken. Tegen andere potentiële verdachten, pastoor George van Zinnicq Bergmann en de kapelaans, werd geen onderzoek ingesteld. Thans wordt met vrij grote mate van zekerheid aangenomen, dat de pastoor de dader was (Uitgebreider op Wikipedia en nog uitgebreider op Dodenakkers).

Het boek van Ed Schilders, Moordhoek - De moord op Marietje Kessels in een katholieke kerk, gaf in 1988 een impuls aan het 'Marietje Kesselsproject", een landelijk voorlichtings- en zelfverdedigingsproject voor kinderen in het basisonderwijs. In het begin van 2000 is de 'Stichting Marietje Kessels Monument' opgericht om op 22 augustus 2000, de honderdjarige sterfdag van Marietje, een monument op te richten als betoog voor een veilige samenleving voor kinderen.

Het monument is geplaatst in de Elzenhof, een door omwonenden beheerde kloosterspeeltuin bij het Ursulinenklooster waar Marietje schoolging.

Opschriften

Op het hinkelspel staan de teksten:

Voor Marietje

Ooit zal deze samenleving veilig zijn voor kinderen

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°33'30" - O.L. 5°4'35")

Objectcode: NB57bc; Opgenomen: 13 augustus 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.