Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Nijnsel
gem. Meierijstad (Noord-Brabant)

Lieshoutseweg 9
(Antonius van Paduakerk)

Sint Antonius legende met de ezel

Sint Antonius van Padua
Lissabon 1195 - Padua 1231,
minderbroeder, theoloog en kerkleraar; hij wordt vaak afgebeeld in bruine franciscaner pij; met lelie en een boek waarop het Christuskind zit.
(Wikipedia)
onbekende maker
1911

Nijnsel -  Sint Antonius legende met de ezel   Nijnsel -  Sint Antonius legende met de ezel

Beschrijving

Stenen reliëf tonende rechts St. Antionius met een monstrans en drie knielende fransciscanen, en links een knielende ezel, een leider der Albigenzen en een knielende Albigens.

Kunstenaar

Opmerkingen

De Neo-Romaanse parochiekerk uit 1911 is ontworpen door de architect L.P.J. Kooken en gebouwd door de firma Kocken (Reliwiki).

Het reliëf beeldt de legende van de ezel af:

Antonius leefde in de tijd dat de ketterij der Albigenzen zich wijd had verspreid. De Albigenzen loochenden de godheid van Christus, en geloofden ook niet in de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie. Antonius trad in zijn preken herhaaldelijk tegen hen op: "Op het altaar gebeurt de wezensverandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus. Het lichaam dat door de maagd ter wereld werd gebracht, dat aan het kruis hing, dat in het graf lag, dat op de derde dag verrees, dat naar de rechterhand van de Vader opsteeg: dat lichaam wordt dagelijks door de priester geconsacreerd en aan de gelovigen uitgereikt." Een leider der Albigenzen bleef echter ontkennen. Daarop koos Antonius een wel heel opmerkelijke manier om de man te overtuigen. Hij wilde wedden, dat de ezel van de Albigens wel eerbied aan de hostie zou betuigen waar zijn meester dat niet deed! Om te beginnen kreeg het dier drie dagen geen eten meer. Daarop werd de voerbak tot de rand gevuld. Nu hield Antonius het dier de heilige hostie voor. Het liet zijn voerbak voor wat die was en ging onmiddellijk door de knieën om zijn eerbied te betuigen. Waarop de ketter zich inderdaad bekeerde. (ontleend aan Heiligen-3s).

Reacties

Reageer op dit beeld

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°33'8" - O.L. 5°28'57")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: NB53ao; Opgenomen: 21 mei 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.