Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Sint Oedenrode
gem. Meierijstad (Noord-Brabant)

Kerkplein
(Begraafplaats St. Martinuskerk)

Calvarieberg

Calvarieberg (Golgotha): de oorspronkelijk buiten Jeruzalem gelegen heuvel waar Jezus gekruisigd werd. Op R.K. begraafplaatsen is vaak een beeldengroep geplaatst bestaande uit kruis en corpus en bijstaande figuren - gewoonlijk Maria en Johannes
Hendrik van der Geld
1909

Nog geen foto's gemaakt.

Beschrijving

De Calvarieberg is opgetrokken uit baksteen en met cement afgewerkt en gemodelleerd. Een aantal bloem- en platmotieven sieren de berg. De beelden zijn vervaardigd van Franse kalksteen.

Centraal op de berg is een kruisiginggroep geplaatst, bestaande uit vier levensgrote figuren, voorstellende de stervende Christus, geflankeerd door Maria, Maria Magdalena en Johannes. In de zuidzijde van de berg is een grafspelonk aangebracht met een verrijzenisgroep, bestaande uit vijf levensgrote figuren. Boven het graf staat het rijzige beeld van de Christustriomfator. Voor de grot en in de grot vier Romeinse soldaten in vol ornaat.
In de oostzijde van de berg is een nis uitgespaard, met daarin een minder dan levensgrote piëtagroep (Maria met gekruisigde Christus op haar schoot).
In de noordzijde van de berg is een nis uitgespaard, met daarin een levensgrote Christus op de koude steen.

Kunstenaar

Opmerkingen

De Calvarieberg uit 1909, vervaardigd door de fabriek St. Oda van A. Swinkels te Sint-Oedenrode. Zij is opgericht ter gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van pastoor A.J. van Erp.

Tijdens ons bezoek aan Sint-Oedenrode op 21 mei 2009 was de Calvarieberg niet te zien i.v.m. restauratie.

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Objectcode: NB53ai.

© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.