Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Oisterwijk
Noord-Brabant

Almystraat 14

Beeld Koninklijke Verenigde Leder B.V.

Toon van de Wiel (Antônio van der Weill)
1941

Oisterwijk -  Beeld Koninklijke Verenigde Leder B.V.   Oisterwijk -  Beeld Koninklijke Verenigde Leder B.V.

Beschrijving

Tufstenen obelisk, met de gebroeders van der Aa, de rug tegen de obelisk en voeten op de wapens van resp. Brabant, Amsterdam en het leerlooiervak. Het geheel is geplaatst op een globe. Op de evenaar van die globe staat de tekst (niet helemaal te zien omdat het beeld achter een hek staat):

... ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan...

Kunstenaar

Opmerkingen

Het beeld is door het personeel van de Koninklijke Verenigde Leder geschonken op 27 oktober 1941 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Leerfabriek. Naar verluidt zouden de drie figuren op de gedenknaald de Van der Aa's zijn. De N,V. Lederfabriek Oisterwijk is mede opgericht door Christianus van der Aa. De fabriek is in 2000 gesloten. Het monument verkeert momenteel in erbarmelijke staat..

Reacties

Datum: 11 Nov 2012
Naam: Wilfried Prins
Bericht: Dit beeld betreft de drie gebroeders van der Aa. Christ van der Aa is de grondlegger / oprichter van de Koninklijke Leder B.V. destijds wethouder in Oisterwijk. De drie gebroeders van der Aa waren zonen van Godfried van der Aa, die destijds een lederfabriek in Tilburg aan de Hoefstraat had. Willem van der Aa (mijn opa) heeft samen met zijn broer Jan en zus Mina de lederfabriek in Tilburg voortgezet. Bij de oprichting van de Koninklijke Leder B.V. hebben Willen van der Aa en Jan van der Aa de nodige ondersteuning verleend in de vorm van advies en dit gedurende enkele jaren. Alle drie de broers verstonden dus het vak van leerlooien en lederbewerking. Bij mijn weten is dit standbeeld destijds geschonken door de bevolking van Oisterwijk. De drie mannen die er op staan afgebeeld zijn Christ van der Aa, Willem van der Aa en Jan van der Aa. (en hun gezichten gelijken ook nog).

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°34'52" - O.L. 5°11'17")

Objectcode: NB44an; Opgenomen: 13 april 2009  / gewijzigd: 26 september 2015
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.