Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
's-Hertogenbosch
Noord-Brabant

Uilenburg

Cornelis Verhoeven

Udenhout 1928 - 's-Hertogenbosch 2001
filosoof, essayist en leraar
(Wikipedia)
Joep Coppens
2003

's-Hertogenbosch -  Cornelis Verhoeven   's-Hertogenbosch -  Cornelis Verhoeven

Beschrijving

Borstbeeld op voetstuk.

Uit Nieuwsbrief Bastion Oranje:

Zondagmiddag 16 maart 2003 is in de Uilenburg, vlakbij het voormalig woonhuis van Cornelis Verhoeven het borstbeeld van deze Udenhoutse, maar verBosschte schrijver/filosoof Cornelis Verhoeven onthuld. Het beeld van de Vlierdense beeldhouwer Joep Coppens, dat een initiatief is van de oud-studiegenoot Harrie Smets, werd door wethouder Jetty Eugster onthuld. Het thema van de onthulling was een zinspeling op het thema van de boekenweek:'Ode aan de doden'.

Er waren wat toespraken door Bijnen die vertelde over het kontakt tussen de beeldhouwer Coppens en Verhoeven welke laatste met wat humor zijn zenuwen van het poseren trachtte te overbruggen. Pas in vervolg-séances raakte Verhoeven meer op zijn gemak en begon het zelfs leuk te vinden. Op het laatst kreeg hij zelfs meer waardering voor 'deze ode'. Dat er een borstbeeld kwam besefte hij wel, maar Verhoeven wist toen nog niet voor welke locatie zou worden gekozen.

Dochter Neeltje, ook Verhoevens ex vrouw was aanwezig, haalde anekdotes op uit haar jeugd die zij deels doorbracht in en rondom het ouderlijk huis in de Uilenburg waar zij met haar vader vaak heeft gespeeld en samen met hem aan zijn zgn. favoriete sport jeu de boules deed [Verhoeven hield niet van sporten...]. Neeltje toonde zich erg gelukkig met de locatie die voor het beeld was gekozen.

Opschriften

Op dit voetstuk de tekst:

cornelis
verhoeven
filosoof
1928-2001

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie N.B. 51°41'16" - O.L. 5°17'58" (Satellietfoto: Google Maps)

Objectcode: NB32bi; Opgenomen: 16 augustus 2006
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.