Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Cuijk
Noord-Brabant

Louis Jansenplein

Jan I van Cuijk

1230-1308
Heer van Cuijk
H. Smits
Bronsgieterij Kemner
1865/2008

Cuijk -  Jan I van Cuijk   Cuijk -  Jan I van Cuijk

Beschrijving

Standbeeld.

Opschriften

Op de zijkant van de basisplaat de teksten:

jan i
heer van cuijk
overl
3 julii / 1308
hi:smits / 1865
Gesigneerd: "kemner / 2008".

Kunstenaar

Opmerkingen

Het bronzen beeld is een afgietsel van het stenen beeld uit c. 1865, dat toen op de voorgevel van het gemeentehuis geplaatst was. In 1962 is het gemeentehis afgebroken, maar het beeld bleef behouden.
Jan van Cuijk is vanaf donderdag niet meer te zien aan de Maasstraat in Cuijk. Het standbeeld van de ridder stond er ongeveer veertig jaar. Het betonnen beeld wordt donderdagochtend door een plaatselijke bronsgieterij opgetild en naar een werkplaats gebracht.

Daar wordt een nieuw, bronzen beeld gemaakt dat op 13 juli zal worden gepresenteerd. Dan is het de 700ste sterfdag van deze ridder. Cuijk en het Land van Cuijk hebben hun naam aan hem te danken. Zijn 700ste sterfdag wordt tot en met juli gevierd met onder meer een expositie en een openluchtspektakel.

De gemeente heeft 20.000 euro over voor het maken van een nieuw beeld van Jan van Cuijk. Het huidige standbeeld zal uiteindelijk ergens binnen worden neergezet.

Jan I van Cuijk (Cuijk, 1230 - aldaar, 1308), edelman, ridder en diplomaat. Hij was de zoon van Hendrik III van Cuijk en een moeder waarvan de voornaam niet bekend is en die aangeduid wordt als nn. van Putten. Hij was heer van Cuijk van 1254 tot 1308 (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°43'44" - O.L. 5°52'42")

Objectcode: NB15ab; Opgenomen: 5 augustus 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.